Danmark

Efterskoler frygter konkurs under storkonflikt

Mindre tilskud under en lockout kan betyde et tab på omkring 300.000 kroner om ugen for den enkelte efterskole

Efterskoler frygter konkurs under storkonflikt

Det kan komme til at koste flere efterskoler livet, hvis Undervisningsministeriet under en lockout af lærerne nedsætter skolernes tilskud.

Det siger sekretariatsleder i Efterskoleforeningen Sophus Bang Nielsen.

Finansministeriet har varslet lockout for undervisere i privatskoler, efterskoler og produktionsskoler på samme måde som KL har varslet lockout for folkeskolelærerne. Lockouten kan træde i kraft 1. april.

- Vi er i den besynderlige situation, at Undervisningsministeriet ikke vil give en udmelding, om tilskuddet til efterskolerne bortfalder eller ej i tilfælde af en konflikt, siger Sophus Bang Nielsen.

Efterskoleforeningens beregninger viser, at hvis en skole ikke har mulighed for at tilbyde undervisning til eleverne og derfor må sende dem hjem, så vil det for en gennemsnitlig skole betyde et tab på 50.000 kroner om ugen i mistet forældrebetaling.

- Det gælder, uanset om tilskuddet bortfalder eller ej. Hvis vi taler om, at ministeriet reducerer i tilskuddet på grund af konflikten, mister en skole med 110 elever 250.000 til 300.000 kroner om ugen. Det vil reelt betyde, at nogle skoler må lukke, siger han.

- Det er ikke udtryk for rettidig omhu, det Undervisningsministeriet udviser. Bankerne er jo ligeglade med, hvorfor efterskolen ikke betaler.

Ifølge sekretariatslederen er Undervisningsministeriets svar, at før de er sikre på, om der bliver en konflikt eller ej, så kan de ikke tage stilling til, hvad konsekvenserne bliver for skolerne, forældrene og eleverne.

- Det fatter vi jo ikke. Reglerne må jo være de samme, uanset om der bliver konflikt eller ej, siger Sophus Bang Nielsen.

Sekretariatslederen forventer, at forhandlingerne om en ny overenskomst for efterskolerne er afhængige af, hvordan forhandlingerne mellem KL og Danmarks Lærerforening ender.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.