Danmark

Egtvedpigen er slet ikke dansker fra jyske Egtved

Egtvedpigen er sandsynligvis født i Sydtyskland og kom til Egtved kort tid før sin død, viser ny undersøgelse.

Egtvedpigen kom langvejs fra, og hun er slet ikke barnefødt i jyske Egtved. Det viser nye undersøgelser.

Analyser af isotopen strontium i pigens hår, tænder og negle viser, at hun blev født og voksede op mange hundrede kilometer fra det nuværende Danmark og Egtved. Hun er sandsynligvis født i Sydtyskland og kom til Egtved kort tid før sin død.

Derudover viser strontiumisotopanalyser af Egtvedpigens hår og af en tommelfingernegl, at hun rejste frem og tilbage over store afstande i de sidste to år af sit liv, skriver Nationalmuseet i en pressemeddelelse.

Også ulden fra Egtvedpigens dragt, det tæppe hun fik over sig, og det okseskind hun hvilede på i kisten, stammer fra et område uden for det nuværende Danmark.

Det er seniorforsker, ph.d. cand.scient. Karin Margarita Frei fra Nationalmuseet og Center for Tekstilforskning på Københavns Universitet, der har analyseret Egtvedpigens strontiumisotopsignatur.

Resultaterne er netop offentliggjort i Nature-tidsskriftet Scientific Reports.

Strontium er et sporgrundstof, som findes i jordskorpen, men forekomsten varierer fra sted til sted afhængig af geologien. Mennesker, dyr og planter optager strontium gennem vand og føde.

På den måde virker strontium lidt som en GPS. Med analyser af strontiumisotoperne i de arkæologiske rester kan man bestemme, hvor i verden mennesker og dyr levede, fordi deres strontiumisotopsignatur vil afspejle den region, de levede i.

- Jeg har undersøgt strontiumisotoperne i emaljen i en af Egtvedpigens kindtænder, som var færdigdannet, allerede da hun var tre eller fire år gammel, og det viser, at hun blev født og levede sine første år i et område, som er geologisk ældre og anderledes end Jylland, siger Karin M. Frei.

Karin M. Frei har også kortlagt Egtveds pigens færden i de sidste to år af pigens liv.

Analysen afslører, at hun var på en lang rejse, som endte i Egtved, kort før hun døde, og det er første gang nogensinde, at forskere har kortlagt en så detaljeret rejseaktivitet for et forhistorisk menneske.

- Hvis vi ser på de sidste knap to år af pigens liv, så opholdt hun sig indtil 13 til 15 måneder før sin død i et område, hvis strontiumisotopsignatur ligner det område, hvor hun blev født, siger Karin M. Frei.

- Derefter rejste hun til et sted, som meget vel kan være i Jylland. Efter 9-10 måneder rejste hun igen tilbage til området, hun kom fra, og blev der i fire til seks måneder, inden hun rejste til Egtved.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.