Udland

Egypten sender fly og kampvogne til Sinai

Egypten udstationerer fly og kampvogne i Sinai for første gang siden 1973 for at få bugt med militante grupper

Egypten sender fly og kampvogne til Sinai

Den egyptiske regering planlægger at sende fly og kampvogne til Sinai ørkenen for første gang siden krigen mod Israel i 1973. Det sker for at nedkæmpe militante islamistiske grupper.

Det oplyser kilder i det egyptiske forsvarsministerium.

Planen om at øge militærets tilstedeværelse i Sinai er udarbejdet af Egyptens ny forsvarsminister, general Abdel Fattah al-Sisi, der var på sit første besøg i Sinai mandag, efter at 16 grænsevagter blev dræbt den 5. august.

Regeringen anklager militante islamister for at stå bag drabene, og konflikten ses som en første mulighed for præsident Mohamed Mursi til at vise, at han er parat til at stoppe den tiltagende uro på grænsen til Israel.

- Al-Sisi er ved at færdiggør planer for at stoppe terrorister med hjælp af kampfly og kampvogne, siger en kilde ved forsvarsministeriet.

En anden kilde siger, at hæren planlægger at angribe og taget kontrol med de øde al-Halal bjerge, hvor regeringen formoder, militante grupper opholder sig.

Sinai har været præget af tiltagende uro, efter at præsident Hosni Mubarak blev fjernet fra magten ved en folkelig opstand i februar i fjor.

Området, hvor mange bærer våben, føler sig overset af ledelsen i Kairo.

Mubarak arbejdede tæt sammen med Israel for at holde Sinai under kontrol, og præsident Mursi har lovet at gøre det samme.

I henhold til en fredsaftale fra 1979 lovede de to lande at begrænse deres militære tilstedeværelse på Sinai-halvøen. I de senere år er Israel gået med til, at Egypten kan øge den militære tilstedeværelse for at stoppe våbensmugling til palæstinensere i Gaza.

Efter angrebet på grænsevagterne har Egypten sendt specialstyrker ind i området og gennemsøgt formodede gemmesteder for militante grupper. Aktionerne støttes af Israel.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.