Udland

Egyptens hær vil give præsident magten

Hæren vil overdrage præsidentmagten ved en stor ceremoni i Kairo. Valgresultatet offentliggøres på torsdag.

Egyptens hær vil give præsident magten

Egyptens hær vil ved en ceremoni sidst i juni overdrage magten til landets nyvalgte præsident. Det skriver det statslige nyhedsbureau i Kairo.

- Det militære råd vil overdrage magten ved en stor ceremoni sidst på måneden, hvilket hele verden vil se. Egypten er et moderne demokratisk land, som opretholder alle dets demokratiske værdier, hedder det i en erklæring fra general Mohamed El Assar.

Det regerende militære råd kommer med meddelelsen oven på søndagens valg, som synes at være vundet af Det Muslimske Broderskabs kandidat, den 60-årige Mohamed Mursi.

Valgkommissionen har mandag fortsat travlt med at tælle stemmer op, og først på torsdag vil det blive meddelt, hvem der har vundet landets første frie præsidentvalg.

- Vi står ikke bag offentliggørelsen af de resultater, der florerer rundt omkring, siger et fremtrædende medlem af valgkommissionen, dommer Maher el-Beheiry.

Både Mursi og hans modkandidat, den tidligere chef for luftvåbnet Ahmed Shafiq, hævder at føre ved optællingen af stemmerne.

Den 70-årige Ahmed Shafiq fra militæret har beskyldt Mursi for at have "kapret" valgsejren, og hans kampagnefolk siger i en erklæring, at den tidligere premierminister uden tvivl har slået Mursi.

Officielle resultater fra valget er endnu ikke offentliggjort, og erklæringen fra militæret nævner ikke den nye præsident ved navn.

- Doktor Mohammed Mursi er den første egyptiske præsident, som er valgt af folket, skriver Det Muslimske Broderskab på Twitter.

Mursi siger selv ifølge nyhedsbureauet AFP, at han vil bygge "en moderne, demokratisk stat for alle egyptere - både muslimer og kristne".

Hans bagland hævder, at Mursi har fået 10,5 millioner af de i alt 20 millioner stemmer, der indtil videre er talt op. Ahmed Shafiq har fået 48 procent af stemmerne - svarende til 9,5 millioner stemmer.

Der er i alt 50 millioner stemmeberettigede, men ved første valgrunde i maj mødte kun 46 procent frem - og valgdeltagelsen skal have været endnu lavere ved weekendens valg.

Her skulle vælgerne pege på en afløser for Hosni Mubarak, der blev væltet fra præsidentposten efter et folkeligt oprør i februar i fjor efter 30 år ved magten.

/ritzau/Reuters