Udland

Egyptens leder indkalder opløst parlament

Mursi udsender ordre om, at opløst parlament skal samles, indtil ny samling er valgt.

Egyptens leder indkalder opløst parlament

Egyptens præsident, Muhamed Mursi, har udsendt ordre om, at parlamentet, som er opløst ved en domstolsordre, skal træde sammen, indtil en ny samling er valgt.

Det siger en af præsidentens talsmænd i en presseerklæring.

- Præsident Mursi har med et dekret ophævet beslutningen fra den 15. juni om at opløse folkeforsamlingen, og han inviterer kammeret til samling, så det kan gennemføre dets opgaver, hedder det ifølge det egyptiske nyhedsbureau Mena.

Mursi, der vandt valget 16.-17. juni, blev tvunget til at afgive sin præsidented i retten i stedet for i parlamentet, fordi højesteret havde opløst den islamistisk-ledede forsamling efter en retskendelse i sidste måned.

Domstolen tog det drastiske skridt i sidste måned, en dag inden den anden runde af præsidentvalget, der betød, at den islamistiske Mursi blev Egyptens første demokratisk valgte statsoverhoved.

Egyptens øverste retsinstans sagde, at visse artikler i loven, der styrer parlamentsvalget var ulovlige, og dermed blev den islamistisk dominerede institution ophævet.

Domstolen bestemte også, at den politiske isolationslov var i strid med forfatningen.

Den havde til formål at afskære højtstående medlemmer at den styrtede præsident Hosni Mubaraks regime og højtstående medlemmer af hans nu opløste parti fra at stille op til politiske valg i de næste 10 år.

I præsidentvalget vandt Mursi over Ahmed Shafiq, der var præsident Mubaraks sidste premierminister.

USA's udenrigsminister Hillary Clinton, der kommer på officielt besøg i Egypten 14. juli, har ønsket Mursi tillykke, men advarede om, at hans valgsejr kun var første skridt på vejen mod et sandt demokrati.

Præsident Barack Obama har ifølge en amerikansk embedsmand sagt, at han vil mødes med præsident Muhamed Mursi i forbindelse med FN's Generalforsamling i september.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.