Udland

Egyptens præsident på charmeoffensiv i EU

Der er fuld støtte til det nye demokratiske Egypten fra EU, forsikrer EU-Kommissionens formand, Barroso.

Egyptens præsident på charmeoffensiv i EU

Det var med åbne arme og lykønskninger, den egyptiske præsident, Mohamed Mursi, torsdag blev modtaget af EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, på præsidentens første besøg til EU siden han blev valgt i juni.

- Egypten kan regne med EU og vores medlemslande, der fuldstændig støtter det nye, demokratiske Egypten, siger Barroso på et pressemøde efter mødet.

Formålet med Mursis besøg er blandt andet at overbevise europæerne om hans gode, demokratiske intentioner - og at bede om økonomisk støtte.

Egypten har allerede bedt om et lån på 4,8 milliarder dollar fra Den Internationale Valutafond, IMF, og Barroso forsikrede om, at der også er støtte fra EU.

Flere af EU-landenes regeringer har udtrykt, at de gerne vil knytte bånd til Egypten efter den tidligere præsident Hosni Mubaraks fald. Men samtidig kræver de forsikring for, at Kairos muslimske regering vil leve op til de demokratiske værdier.

- Vi er meget tilfredse med den garanti, præsident Mursi har givet os i dag om Egyptens demokrati og fundamentale rettigheder for alle egyptere, siger Barroso.

Mursis besøg står dog i skyggen af de seneste dages protester, hvor egyptere har været på gaden for at udtrykke deres utilfredshed med en amerikansk Muhammed-film, som de opfatter som stødende.

Tidligere på ugen kravlede vrede demonstranter op på murene omkring den amerikanske ambassade i Kairo, hvor det amerikanske flag blev revet i stykker.

Egyptens magtfulde Muslimske Broderskab, som Mursi kommer fra, har opfordret muslimer til at protestere. I den libyske by Benghazi resulterede protesterne i drabet af den amerikanske ambassadør og tre ansatte.

En handling som Barroso på det kraftigste fordømmer.

- Jeg har den dybeste respekt for islam, men absolut ikke for, at man bruger religionen til den slags uhyrligheder, siger Barroso.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.