Udland

Egyptens præsident: Revolutionen fortsætter

I sin første tv-tale efter valgsejren lover Mohamed Mursi, at han vil være præsident for alle egyptere.

Egyptens præsident: Revolutionen fortsætter

Egyptens nyvalgte præsident, Mohamed Mursi, opfordrer sine landsmænd til at samles efter en præsidentvalgkamp, der har splittet nationen.

- Jeg vil være præsident for alle egyptere, lover Mursi i sin første tv-tale få timer efter, at han officielt var udpeget som valgets sejrherre.

Mursi, som tilhører Det Muslimske Broderskab, fik knap 52 procent af stemmerne i opgøret mod den tidligere premierminister Ahmed Shafiq i anden og afgørende valgrunde, der fandt sted i sidste weekend.

I sin tv-transmitterede tale bruger Mursi god tid på at hylde de hundredvis af egyptere, der mistede livet under sidste års oprør mod den daværende præsident, Hosni Mubarak.

Og han understreger, at kampen ikke er slut endnu:

- Revolutionen fortsætter, til alle krav er indfriet.

Mange af de unge aktivister, der gik forrest i kampen mod Mubarak og regimets sikkerhedsstyrker i januar og februar sidste år, har under anden valgrunde udtrykt frustration over, at valget stod mellem Shafiq og Mursi.

Ingen af de to repræsenterer revolutionen, har kritikken lydt fra flere sider.

Men Mursi forsøger i sin tale til nationen søndag aften at række hånden ud til alle dele af det egyptiske samfund.

- Jeg opfordrer jer, enestående folk i Egypten, til at styrke vores nationale enhed, lyder det fra den nyvalgte præsident.

Valget har skabt dybe kløfter i det egyptiske samfund. En stor del af vælgerne frygtede en valgsejr til Ahmed Shafiq, fordi de så ham som en forlængelse af det gamle regime. Shafiq selv har søndag aften lykønsket sin rival med sejren.

Andre har frygtet, at en sejr til Mursi vil betyde en indskrænkning i de personlige friheder, og at religion vil komme til at spille en langt større rolle fremover.

Særligt Egyptens kristne mindretal er nervøse for, hvad det vil medføre at have en islamist som præsident.

Det Muslimske Broderskab havde i forvejen flertal i det parlament, der blev valgt i vinter, men som nu er opløst.

Den 61-årige Mursi understreger ligeledes, at Egypten vil overholde alle internationale aftaler, herunder også fredsaftalen med Israel.

- Vi kommer med fred, siger Mursi.

Egypten var det første arabiske land, der underskrev en fredsaftale med Israel.

/ritzau/AFP