Udland

Egypterne må vente på deres nye præsident

Resultatet af Egyptens præsidentvalg er forsinket, så egypterne må fortsat vente i spænding.

Egypterne må vente på deres nye præsident

Torsdag skulle det have været meddelt fra officielt hold, om Egyptens næste præsident hedder Mursi eller Shafiq.

Men egypterne og den øvrige verden kommer efter alt at dømme til at vente lidt endnu, inden spændingen udløses.

Valgkommissionen har "besluttet at udskyde" den officielle meddelelse om, hvorvidt tidligere premierminister Ahmed Shafiq eller Det Muslimske Broderskabs kandidat, Mohamed Mursi, har vundet valget, skriver Egyptens statslige nyhedsbureau, Mena.

Der er ikke umiddelbart oplyst en ny dato for, hvornår resultatet så kan forventes.

Anden og afgørende runde af det historiske præsidentvalg fandt sted i weekenden, hvor Shafiq og Mursi kæmpede om vælgernes gunst.

Efter et meget tæt opgør har begge kandidater erklæret sejr.

De foreløbige resultater tyder på sejr til Mursi med omkring 52 procent af stemmerne, men Shafiq fastholder, at han har fået 51,5 procent.

Valgkommissionen er i færd med at behandle en række klager fra begge lejre. Kandidaternes advokater hævder, at der har været fusk med optællingen af stemmer og at modkandidaten har overtrådt valgreglerne.

Kommissionen skriver i en meddelelse, at den "fortsat vil granske appellerne, hvilket vil kræve mere tid, inden de endelige resultater bekendtgøres".

Den tætte valgafslutning kommer samtidig med, at der er øget politisk spænding i Egypten, efter at landets forfatningsdomstol har underkendt resultatet af parlamentsvalget i vinter og parlamentet efterfølgende er blevet opløst.

Desuden har militærstyret tildelt sig selv en række beføjelser som blandt andet betyder, at det har vetoret i forbindelse med udarbejdelsen af en ny forfatning.

Udviklingen fik tirsdag aften Det Muslimske Broderskab til at gå på gaden i store demonstrationer i blandt andet hovedstaden Kairo.

Iagttagere siger, at offentliggørelsen af det endelige valgresultat kan udløse nye protester.

/ritzau/AFP