Egyptisk regime tvinger rival til præsident Sisi væk

Tidligere hærchef beskyldes af hæren for at skabe splittelse i Egypten, og han trækker sig fra præsidentvalg.

Egyptens tidligere hærchef Sama Anan har trukket sig fra præsidentvalg. Han er den sidste af flere prominente kandidater, som presses væk. Foto: Reuters/Mohamed Abd El Ghany

Egyptens tidligere hærchef Sama Anan har trukket sig fra præsidentvalg. Han er den sidste af flere prominente kandidater, som presses væk. Foto: Reuters/Mohamed Abd El Ghany

Det egyptiske regime giver ikke ved dørene. Det fik den sidste seriøse udfordrer til præsident Abdel Fattah al-Sisi at mærke mandag.

Den tidligere hærchef Sami Anan trækker sig som præsidentkandidat, efter at hæren har beskyldt ham for at stille op uden militærets tilladelse.

Et øjenvidne fortæller, at Anan blev stoppet af et militærkøretøj i hovedstaden Kairo, da han tidligere tirsdag kørte til sit kontor. Det lignede bevæbnet militærpoliti.

Anklagen mod ham blev kort forinden fremsat i en video, der blev lagt på Facebook.

Heri hedder det, at Sami Anans kandidatur har til formål at "skabe splittelse mellem de væbnede styrker og det egyptiske folk".

Han beskyldes også for at have forfalsket dokumenter, så de viser, at han ikke længere er en del af hæren.

Sami Anan er den sidste i en række af prominente kandidater, der af regimet er blevet tvunget til at trække sig fra præsidentvalget.

Blandt dem er den tidligere premierminister Ahmed Shafik. Han trak sig tidligere på måneden. Det forlød, at han havde været tilbageholdt på et hotel i Kairo.

Også nevøen til tidligere præsident Anwar al-Sadat trak sig i sidste uge. Mohamed Anwar al-Sadat begrundede det med frygt.

Anan meldte sig i sidste uge som kandidat til præsidentvalget. Han lod forstå, at hans kampagne skulle bygge på at bekæmpe korruption og magtmisbrug.

Under annonceringen af sit kandidatur fortalte han om det hold, der skulle stå bag ham. Blandt dem er Hisham Genena, der er tidligere politimand og dommer.

Genena blev i 2012 udpeget som leder af Egyptens værn mod korruption. I 2016 blev han fyret fra positionen af præsident al-Sisi.

Sisi selv meddelte fredag, at han stiller op for at blive genvalgt.

Der er præsidentvalg i Egypten fra 26. til 28. marts.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.