Udland

Eks-general er vendt hjem for at redde Pakistan

Pakistans tidligere militærleder Musharraf er vendt hjem for at deltage i historisk parlamentsvalg i maj.

Eks-general er vendt hjem for at redde Pakistan

Pakistans tidligere militærleder Pervez Musharraf vendte søndag hjem efter mere end fire år i eksil og svor, at han vil risikere sit liv for at "redde" sit land.

- Jeg er kommet hjem igen i dag. Hvor er de, som sagde, at jeg aldrig ville vende tilbage, spørger den 69-årige tidligere general, som vil deltage i den igangværende valgkamp forud for et historisk parlamentsvalg 11. maj.

Valget vil blive det første med en fredelig magtoverdragelse i Pakistan, hvis historie er præget af militærkup, kronisk uro og fattigdom.

Hundredvis af tilhængere tog imod Musharraf i Karachis lufthavn, men hans magtbase er mere eller mindre forsvundet. Han ventes kun at opnå nogle få pladser til sit parti, Hele Pakistans Muslimske Liga, som han har stiftet i eksil.

Musharraf står over for flere sagsanlæg, som er knyttet til hans regeringsperiode, og han er en stærkt omstridt person. Den afgående regering har opløst de forfatningsændringer, som Musharraf og hans forgængere fik gennemført.

- Jeg er blevet kaldt hjem af mit folk for at redde Pakistan - også selv om jeg risikerer mit eget liv, siger Musharraf med henvisning til dødstrusler fra Taliban.

I den sydvestlige by Quetta demonstrerede hundredvis af klanmedlemmer søndag mod Musharrafs hjemkomst og råbte slagord som "Amerikas venner er forrædere."

Musharraf tog i 1999 magten ved et ublodigt kup, som han hævede var nødvendigt for at skabe mere demokrati.

Generalen indførte gradvist demokratiske reformer, men han slap grebet under truslen om en rigsretssag og forlod landet i 2008, da Asif Ali Zardari blev valgt til præsident.

Det var efter, at Zardaris kone, tidligere premierminister Benazir Bhutto, var blevet dræbt af islamistiske ekstremister. Det skete kort efter, at hun var vendt hjem efter otte år i eksil.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.