Retspleje

Eks-ryger går hele vejen til Højesteret

Eks-rygeren Allan Lykke får mulighed for at gå i Højesteret for at få erstatning for rygerskader

Eksrygeren Allan Lykke Jensen får alligevel fri proces til at føre sag mod tobaksfirmaer i Højesteret. Det har Procesbevillingsnævnet bestemt. Arkivfoto: Scanpix

Eksrygeren Allan Lykke Jensen får alligevel fri proces til at føre sag mod tobaksfirmaer i Højesteret. Det har Procesbevillingsnævnet bestemt. Arkivfoto: Scanpix

KØBENHAVN:Eks-rygeren Allan Lykke Jensen får alligevel fri proces til at føre sag mod tobaksfirmaer i Højesteret. Det har Procesbevillingsnævnet bestemt.

Civilstyrelsen vendte ellers tommelfingeren nedad i maj, da man gav Allan Lykke Jensen afslag på ansøgningen om fri proces.
Den afgørelse blev indbragt for Procesbevillingsnævnet, som har vurderet, at sagen er så principiel, at statskassen bør betale sagens omkostninger.
Allan Lykke Jensen har krævet erstatning fra tobaksselskaberne House og Prince og Skandinavisk Holding II. Han anklager selskaberne for at manipulere med cigaretterne for at øge rygeres afhængighed.

Principiel sag

Han har også påstået, at Prince cigaretterne indeholder mere nikotin og tjære, end der står i deklarationen.

Da sagen i slutningen af 2011 blev behandlet ved Østre Landsret, forlangte Allan Lykke Jensen 53.000 kroner i erstatning, men det sagde landsretten nej til i december.
Allan Lykke Jensen og hans advokat, Karsten Høj, vurderede dog, at sagen var så principiel, at dommerne i Højesteret skulle indover.
Derfor søgte man om fri proces hos Civilstyrelsen, men forgæves. Styrelsen begrundede afslaget med, at sagen hverken var tilstrækkelig principiel eller havde almindelig offentlig interesse.
- Det er ubestrideligt den første retssag i Danmark, hvor domstolene skal tage stilling til den juridiske ramme for producentens erstatningsansvar og de krav til bevis, der kan stilles i en sag mellem en almindelig forbruger og den producerende virksomhed, sagde Karsten Høj dengang.

Kunne ikke stoppe

Allan Lykke Jensen, der i dag er midt i 60'erne, begyndte at ryge allerede som 10-årig. Da han var i 40'erne, gav det bagslag.

Der opstod problemer med potensen, hjertet og blodomløbet i benene. Men han kunne ikke kvitte smøgerne.
Landsretten mente dog ikke, at tobaksselskaberne havde et erstatningsansvar over for Jensen.
Også ved landsretssagen havde Jensen fået fri proces. Det kostede dengang statskassen 2,5 millioner kroner.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.