Udland

Eks-ultranationalist vinder jordskredssejr i Serbien

Det serbiske regeringsparti SNS får ifølge de første resultater 50 procent af stemmerne ved parlamentsvalget.

Det højreorienterede Serbiens Progressive Parti (SNS) har med cirka 50 procent af stemmerne så godt som fordoblet sit stemmetal og vundet en jordskredssejr ved søndagens parlamentsvalg i det kriseplagede Serbien, viser det foreløbige valgresultat.

Regeringspartiet SNS og dets leder, Aleksandar Vucic, udskrev valget to år før tid for at sikre fornyet støtte til det økonomiske reformprogram, som skal gennemføres for at opfylde kravene til at blive optaget i EU.

SNS fik også flest stemmer ved valget i 2012, mens premierministerposten gik til socialisten Ivica Dacic som tak for støtten til koalitionsregeringen.

Hans socialistparti, SPS, har ifølge de første målinger fået 15 procent af stemmerne og er nu det næststørste i parlamentet i Beograd.

Dermed tyder alt på, at den tidligere ultranationalist Aleksandar Vucic overtager jobbet som regeringschef og dermed bliver belønnet af vælgerne for sin proeuropæiske kurs.

Serbien kæmper med en stor udlandsgæld og en skyhøj arbejdsløshed. En ud af fem serbere er arbejdsløse.

- Det bliver ikke let. Der er tusindvis af problemer, som skal løses, sagde Vucic, da han stemte søndag.

Hans erklærede førsteprioritet er at gøre Serbien til et EU-land.

Serbien søgte optagelse i EU første gang 2009. Det fik officielt status som kandidatland i 2012 efter en normaliseringsproces omkring Kosovo, som har erklæret sig uafhængig fra Beograd og nu er et selvstændigt land.

Serberne satser på at leve op til alle optagelsesbetingelser i EU i 2018 og efterfølgende optagelse i 2020.

Serbien står til at blive den tredje republik fra det tidligere Jugoslavien, som bliver optaget i EU. De første var Slovenien og Kroatien.

De 6,8 millioner indbyggere i Serbien var også ved stemmeurnerne for to år siden, hvor valgkampen ligeledes handlede om den stigende arbejdsløshed og den hårde økonomiske situation.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.