Eksiliranere fra Ringsted tiltalt for at finansiere terror

Med en saudiarabisk efterretningstjeneste har tre mænd ifølge anklager finansieret og fremmet terror i Iran.

I denne boligblok boede en af de tre nu tiltalte eksiliranere. I første omgang blev mændene sigtet for at hylde et blodigt angreb i Iran, men efterforskningen har udvidet sagen mod dem til blandt andet også at handle om finansiering af terror. (Arkivfoto)

I denne boligblok boede en af de tre nu tiltalte eksiliranere. I første omgang blev mændene sigtet for at hylde et blodigt angreb i Iran, men efterforskningen har udvidet sagen mod dem til blandt andet også at handle om finansiering af terror. (Arkivfoto)

KØBENHAVN:For to et halvt år siden kom tre mandlige eksiliranere i PET's kikkert. Nu er de alle blevet tiltalt for at have finansieret og fremmet terror i Iran.

Ifølge anklagemyndigheden er det sket i samarbejde med en efterretningstjeneste fra Saudi-Arabien. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Mændene, der er mellem 39 og 50 år, har siddet varetægtsfængslet i over et år - siden februar 2020.

- Det er en meget alvorlig sag, hvor personer i Danmark har udøvet ulovlig efterretningsvirksomhed og finansieret og fremmet terror fra Danmark i andre lande, udtaler Lise-Lotte Nilas, statsadvokat i København.

- Det bør selvfølgelig ikke finde sted på dansk jord, og derfor er jeg tilfreds med, at vi nu kan rejse tiltale i sagen, siger hun videre i pressemeddelelsen.

Alle tre mænd menes at være ledende medlemmer af ASMLA, Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahvaz. Bevægelsen kæmper for løsrivelse af et område fra Iran. Gruppen anses af det iranske styre for at være en terrorbevægelse.

Beslutningen om at tiltale de tre mænd har været forbi justitsminister Nick Hækkerups (S) bord. Ministeren har tiltrådt anklagemyndighedens indstilling om at indlede sag mod mændene, lyder det i pressemeddelelsen.

De tre eksiliranere fra gruppen med base i Ringsted risikerer op til 12 års fængsel, hvis de dømmes i sagen.

Derudover har anklagemyndigheden taget forbehold for at nedlægge påstand om udvisning for bestandig for to af de tiltalte og om frakendelse af dansk indfødsret og udvisning for bestandig af den tredje tiltalte.

Det er ikke oplyst, hvor mange penge mændene er tiltalt for at have finansieret terror med. Hidtil har de været sigtet for at have modtaget mindst 20 millioner kroner i løbet af seks år fra en saudisk efterretningstjeneste.

Pengene skulle gå til personer, grupper eller sammenslutninger, der begår terrorhandlinger.

I sigtelserne indgik også, at de fra 2012 til 2018 fra forskellige steder i Danmark skulle have indsamlet oplysninger om iranske militære forhold, og at informationerne blev givet videre til efterretningstjenesten.

De tre mænd nægter sig skyldige. Men deres forklaringer kendes ikke, da retsmøderne i forbindelse med varetægtsfængslingen af dem har været holdt for lukkede døre.

Sagen, der har været efterforsket af Politiets Efterretningstjeneste (PET) samt Midt- og Vestsjællands Politi, trækker tråde til en anden alvorlig sag.

I den blev en norsk-iraner i sommer idømt syv års fængsel for at medvirke til en iransk efterretningstjenestes attentatplan mod en iransk flygtning i Danmark. Flygtningen er den 50-årige tiltalte.

Norsk-iranerens ankesag behandles i disse dage ved Østre Landsret.

Retssagen mod de tre eksiliranere ventes at begynde den 29. april. Det sker ved Retten i Roskilde.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.