Ekspert: Borgmestre er urørlige
Der er ingen umiddelbar mulighed for at gøre et politisk ansvar gældende overfor en borgmester, mener professor i forvaltningsret

Med den nuværende lovgivning er det mere end svært at gøre et politisk ansvar gældende overfor en borgmester, mener professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet Poul Erik Mouritzen. Arrkivfoto: Lars Pauli Lars Pauli
REBILD:Professor i forvaltningsret på Syddansk Universitet, Poul Erik Mouritzen, ser umiddelbart ingen mulighed for at gøre et politisk ansvar gældende overfor en borgmester.
Det uanset, at borgmesteren i den kommunale styrelseslov har det øverste ansvar for kommunens drift både politisk og administrativt.
- Humlen er, at borgmesteren kan tage ansvaret og så ingenting, siger Poul Erik Mouritzen.
Hvis der er begået noget direkte ulovligt, kan der føres en straffesag mod en borgmester.
- Hvis en borgmester har undladt at udføre en byrådsbeslutning, så er der mulighed for at gøre et ansvar gældende, men det er en meget svær proces, som vil kræve tilladelse fra Indenrigsministeriet.
- Det vil jeg generelt betragte som meget urealistisk, siger Poul Erik Mouritzen.
I udgangspunktet lægmand
Han gør opmærksom på, at en borgmester i udgangspunktet er lægmand med ansvaret for en kolossal administration.
- Borgmesteren har ikke nogen mulighed for at holde øje med alt, hvad der sker i alle kroge af forvaltningen.
- Det er embedsmændenes pligt at klæde borgmesteren på, siger Poul Erik Mouritzen, som ikke ser det stor problem i, at det forholder sig sådan.
- Det er meget sjældent et problem, konstaterer han.
Altid en vurdering
Ifølge professoren vil det altid være en vurdering, hvor meget en borgmester har vidst, været interesseret i at vide eller har fået at vide.
- Om borgmesteren gør sit arbejde godt nok eller ej, kan de øvrige politikere føre valgkamp på, og så er det i sidste ende op til vælgerne, siger Poul Erik Mouritzen.
Han er enig i, at styrelsesloven klart giver borgmesteren det øverste ansvar, men konstaterer, at det ikke gør den store forskel i praksis.
- Hvis man skal give mulighed for at komme af med en borgmester før tiden, så kunne man indføre en mistillidsmulighed, som det kendes i Folketingets muligheder i forhold til en minister, så et kvalificeret flertal i kommunalbestyrelsen kan vælte borgmesteren.
- Det er ikke noget, man lige gør, og jeg har ikke tænkt konsekvenserne af en sådan ændring ud i sin yderste konsekvens, siger Poul Erik Mouritzen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.