Ekspert: Boykot uden fortilfælde

EU-Parlamentets beslutning om at lukke ned for samarbejde med justitsminister Bødskov er led i politisk spil.

Ekspert: Boykot uden fortilfælde

EU-Parlamentets delvise boykot af samarbejde med EU-formandskabet er ifølge en af Bruxelles fremmeste eksperter i EU's asyl- og immigrationspolitik formentlig uden fortilfælde.

Men senioranalytiker Yves Pascouau fra tænketanken European Policy Center maner også til besindighed og siger, at der er tale om et ventet slagsmål som led i et politisk spil, som han mener, det danske formandskab har spillet klogt på vegne af medlemslandene.

- Det er ikke rigtig slemt for danskerne. Det danske formandskab har gjort et rigtig godt stykke arbejde inden for asyl- og indvandringspolitikken. De har været meget aktive og produktive i fem måneder, siger Pascouau.

- De har evnet at fremme ting på området - og nu har de også udvist modet til at ændre det juridiske grundlag. Polakkerne (det foregående formandskab, red.) tog ikke hul på det, så det var et svært spørgsmål, danskerne arvede.

- Og de besluttede så at vente til slutningen af formandskabet med at rykke for ikke at skade alt det, der er blevet forhandlet forinden. Det har været en klar strategi fra dansk side at forhandle alle forslag på plads, før man tog fat på det her, siger Pascouau.

Han siger, at der er tale om en "politisk krise", men at tiden må vise, om det også får mere alvorlig betydning for samarbejdet mellem EU's institutioner. Men han tvivler, for nu går sagen formentlig til domstolen.

- Vi må se, hvordan parlamentet vil gebærde sig de kommende uger. Det er muligt, det kan tage lidt længere tid at forhandle ting på plads. Men parlamentet ved også godt, at situationen ikke kan bestå i mere end et par uger eller måneder.

- Alle institutionerne har pligt til at samarbejde fuldt og loyalt med de andre, og der er andre ting, parlamentet og rådet skal forhandle om, siger Pascouau og henviser til igangværende lovgivning om blandt andet visumregler, lovlig migration og EU's nye asylsystem.

/ritzau/