Udland

Ekspert: Danmark har gjort hvad det skulle

Trods den økonomiske krise klarer EU sig "nogenlunde okay", siger ekspert i tilbageblik på dansk formandskab.

Ekspert: Danmark har gjort hvad det skulle

Det danske EU-formandskab har ikke spoleret billedet af et EU, der "klarer sig sådan nogenlunde okay under øjeblikkets ekstreme omstændigheder".

Det er ment som ros fra en af Bruxelles' tænketanks-eksperter, Josef Janning fra European Policy Centre.

Han er rigtig godt tilfreds efter seks måneder med danske ministre og embedsmænd for bordenden ved de forhandlinger, der har holdt hverdagens EU i gang sideløbende med eurokrisen.

Selv på det, der udadtil ligner den største skønhedsplet - EU-Parlamentets offentlige skældud forrige uge til justitsminister Morten Bødskov (S) under en debat om Schengen - roser Janning den "skandinaviske stil".

- Det var ret dygtigt håndteret.

- Parlamentet spillede med musklerne. Men formandskabet var klogt nok til ikke at lade sig friste til at bide i æblet og gøre det til en strid mellem formandskabet og parlamentet, siger Janning.

Han mener, at for eksempel et formandskab under den kamplystne tidligere italienske premierminister Silvio Berlusconi ville være faldet for fristelsen. Mens Danmark afdramatiserede situationen og trådte tilbage i mæglerrollen.

Janning konstaterer også, at den danske regering ikke helt har levet op til sine egne ambitioner om for alvor at sikre en grøn vækstdagsorden. Selv om konceptet "grøn vækst" nu er etableret som noget, alle gerne vil.

- Men når der skal handles, bliver det overskygget af, hvad Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien enes om, når de mødes og diskuterer, hvor mange milliarder de vil give til en vækstpakke. Det er bare ikke det grønne vækstperspektiv, der driver dem.

- Så længe halvdelen af de spanske unge er arbejdsløse, hvem kerer sig så om klimaet? Jeg vil ikke bebrejde formandskabet. De har holdt deres linje. Men folk vil føres ud af krisen, og så er alt andet sekundært, siger Janning.

Generelt mener eksperten, at det er lykkedes Danmark at "få Ministerrådets velsmurte maskine til at se godt ud, fordi alt andet er så kompliceret".

- Det danske formandskab gjorde, hvad man forventede af det, siger Janning.

/ritzau/