Danmark

Ekspert: Danske børn med angst overses

Sammenlignet med andre lande har få danske børn angst. Eksperter mener, at danske børn med lidelsen overses.

Ekspert: Danske børn med angst overses

I Danmark lider 5,7 procent af børn, der har været udredt i børne- og ungepsykiatrien fra 2004 til 2007, af angst. Det er langt under tal fra udenlandske studier, hvor forekomsten af diagnosen ligger på mellem 27 og 45 procent af børn.

Det skyldes ifølge forskere fra Københavns Universitet, at man i Danmark ikke er gode nok til at få øje på de børn, der kæmper med angst.

- Problemet er, at der ikke er nogle signaler. Børnene er søde, stille og tilbageholdende. Ofte lider de af generaliseret angst, separationsangst, specifik fobi og social angst, siger lektor Ingrid Leth fra Københavns Universitets institut for psykologi til Ritzau.

En af konsekvenserne er, at børnene føler en nedsat livskvalitet, problemer med indlæring i skolen og social isolation. Desuden er de i fare for senere hen igen at udvikle psykiske lidelser som depression og angst.

- Ubehandlet angst fører tit til angst og depressioner i voksenalderen. Og også til fejlmedicinering, fordi man selv prøver at dulme det med alkohol eller stoffer, siger Leth.

- Det sørgelige er, at når man diagnosticerer angst ved voksne, har de haft det i flere år. Rettidig omhu og bedre kvalitet af undersøgelse og behandling, inden problemerne vokser, er en god ting, tilføjer hun.

Opdages angst i tide, kan det behandles hurtigt og effektivt, ifølge Leth. Danmark mangler viden og værktøjer for at kunne behandle angst, men hun understreger, at der nu er stor interesse for emnet blandt skolelærere, pædagoger, psykologer og læger.

Og metoderne til at gennemskue og behandle angst bliver bedre i takt med, at erfaringer og modeller hentes hjem fra andre lande.

- Det er dyrt og langsomt at introducere test og screeningsmetoder til vores sprog. Men det er dokumenteret, at kognitiv terapi er en effektiv behandlingsform. Man kan også bruge metoder rettet mod de enkelte angsttyper - det er nyt, siger Leth.

På baggrund af en undersøgelse foretaget sammen med Børnerådet anslår de to forskere, at 60.000 til 100.000 danske børn i alderen 10 til 17 år har angstlidelser.

/ritzau/