Udland

Ekspert: Erdogans ubøjelighed provokerer mange tyrkere

Mange tyrkere er rasende over premierminister Erdogans modernisering af landets byer, siger ekspert.

Ekspert: Erdogans ubøjelighed provokerer mange tyrkere

Det er en cocktail af adskillige længerevarende frustrationer, der har fået situationen i den tyrkiske storby Istanbul til at eksplodere.

Det fortæller Tyrkiet-ekspert og adjunkt ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier Daniella Kuzmanocvic.

Lørdag fortsatte urolighederne i Istanbul, efter at adskillige demonstranter fredag blev såret i sammenstød med politiet.

Urolighederne begyndte som demonstrationer mod regeringens planer om at bygge et storcenter i en park midt i byen.

- Protesterne startede i de sædvanlige kredse, der protesterer mod den neoliberale og meget "pro-forretningsfolk" økonomiske politik, som regeringspartiet AKP har ført, fortæller Daniella Kuzmanovic.

- Men de, der er på gaden i dag, er en langt bredere skare. Her er der tale om alle mulige folk, der går ud og lufter deres vrede.

Tyrkerne er ifølge hende utilfredse med den modernisering af landets byer, der er foregået over de seneste 10-12 år. Her har regeringen givet tilladelse til, at forretningsfolk kan opføre en lang række skyskrabere og indkøbscentre.

Og det er gået meget hårdt for sig. Der har eksempelvis været tale om tvangsflytninger. Og mange tyrkere har desuden ment, at moderniseringen har gjort byerne grimmere, beretter Daniella Kuzmanovic.

- Det har folk været sure over i lang tid. Den utilfredshed, kombineret med den brutalitet, som udspillede sig fra politiets side under rydningen af parken, har ført til den situation, vi ser nu, siger hun.

Hun nævner desuden, at tyrkerne er provokeret af den ubøjelighed, som premierminister Recep Tayyip Erdogan har udvist i sagen. Store dele af befolkningen føler efterhånden, at man har at gøre med en autoritær diktator.

- Så situationen er en cocktail af flere ting, slår Danielle Kuzmanovic fast.

Den spændte situation har også udløst protester i andre tyrkiske byer, blandt andet hovedstaden Ankara.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.