Udland

Ekspert: EU deler ud af gamle penge

Det er ingen revolution

Ekspert: EU deler ud af gamle penge

Det er et skridt i den rigtige retning, at EU nu har vedtaget en bankpakke, som giver kriseramte banker mulighed for at låne penge direkte fra EU's redningsfonde. Men der er lang vej til at løse krisen, siger seniorstrateg Henrik Drusebjerg fra Nordea.

- Det negative i det her er, at der ikke er nye penge på bordet. Pengene er stadigvæk dem, der er dedikeret den midlertidige hjælpefond EFSF og den permanente hjælpefond ESM, siger han.

Bankpakken er blevet vedtaget trods skepsis fra især den tyske kansler Angela Merkel, der ville have en finansunion på plads først. Og derfor er det heller ikke lykkedes at lokke nye penge ud af kansleren, siger Henrik Drusebjerg.

- Selvom hun har givet sig i forhold til, at det bliver lidt lempeligere for bankerne at hente penge, så har hun ikke givet sig i forhold til, at Tyskland stiller med et større checkhæfte end hidtil, siger han.

For at få flere private investorer til at skyde penge ind i Sydeuropa, vil hjælpefondene ikke længere have førsteret som kreditor, hvis de har investeret i en bank, der går konkurs.

- Det betyder noget, men det kommer ikke til at løse krisen, siger han.

Den nye aftale vil tydeligst kunne mærkes på den lange bane i forhold til de kriseramte sydeuropæiske lande, som ikke længere vil være underlagt strenge sparekrav fra EU, når landenes banker skal reddes fra konkurs.

- Så samlet set skulle det her betyde en langsom og stille og rolig lettelse, men ikke nogen voldsom positiv revolution, siger Henrik Drusebjerg.

- Bankpakken går til banker, der er i krise. De går ikke i selvsving over at få tilført kapital, siger han.

- Så man skal ikke tænke som forbruger i Sydeuropa, at nu bliver der penge til kassekredit, billån og boligfinansiering. Men man har sikret, at ens bank ikke bliver fuldstændig smadret, siger Henrik Drusebjerg.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.