Ekspert: EU-forbehold bliver ubetydelige

Danmark er hægtet så meget af EU-samarbejdet, at en afstemning om forbeholdene er ligegyldige, siger ekspert.

Ekspert: EU-forbehold bliver ubetydelige

Det kan næsten være lige meget, om Danmark får en afstemning om rets- og forsvarsforbeholdene i EU nu.

EU er nemlig stukket så meget af fra Danmark, at forbeholde ikke længere vil ændre Danmarks status i EU markant.

Det siger EU-ekspert Marlene Wind fra Københavns Universitet.

- Løbet er kørt. Nu får vi et Europa i to hastigheder, og hvis Danmark nogensinde skulle tilslutte sig den kraftigt spurtende kerne, så ville det kræve, at vi ikke bare afskaffer forbeholdene, men at vi positivt vælger EU til, siger hun.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har udskudt afstemningen om forbeholdene på grund af den megen uro, der er i EU lige nu, med forhandlingerne om en finanspolitisk- og bankunion.

Og selvom Marlene Wind godt forstår de politiske hensyn i at udskyde en afstemning, som formentlig ikke kan vindes, så betyder det, at det ikke længere for alvor giver mening at stemme om de to forbehold.

- Hvis man endelig skal have en folkeafstemning, så bliver det mere og mere oplagt, at så tager man en afstemning om det hele i stedet for det her fedtspilleri, hvor man tager lidt hist og pist, siger hun.

- Men jeg kan slet ikke se det for mig. Hverken nu eller mange år frem for traktatændringer tager som regel adskillige år at få ændret dem og det er det, vi står over for, hvis man vil gå så langt, som det ser ud som vi vil nu, siger forskeren.

Hun mener derfor, at Danmark vil være hægtet af, og at vi får status som Norge, der sidder udenfor og kopierer, hvad kernen i EU vil og beslutter.

- Meget af det, de kommer til at gøre i finansunionen og bankunionen, det kommer vi til at tilpasse os på forskellig vis, siger Marlene Wind.

Regeringen har lovet i regeringsgrundlaget, at der vil bliver holdt folkeafstemninger om rets- og forsvarsforbeholdene inden næste folketingsvalg. Danmarks står også uden for samarbejdet om Euroen.

/ritzau/