Danmark

Ekspert: Flygtninge lever usikkert uden permanent ophold

Det kan få alvorlige konsekvenser at droppe dispensation fra regler om permanent ophold, mener ekspert.

Det vil lede til usikkerhed og i sidste instans psykisk sygdom for de flygtninge, der - hvis det står til Venstre - ikke længere vil kunne få permanent opholdstilladelse i Danmark.

Sådan lyder vurderingen fra Ala Elczewska, der er familieterapeut ved Dansk Institut mod Tortur (Dignity), efter Venstre har understreget, at muligheden for at få dispensation fra reglerne om permanent ophold skal fjernes.

- Det betyder usikkerhed. Simpelthen. De mennesker, jeg arbejder med, er flygtninge, der er flygtet fra et land på grund af krig, tortur, fængsel eller andre overgreb. Så søger de mod et andet land for at få en følelse af sikkerhed, siger hun.

Venstre har i sit regeringsgrundlag skrevet, at det fremover ikke skal være muligt at få permanent ophold i landet, medmindre man kan tale dansk og er i arbejde.

Det gælder også for traumatiserede flygtninge, der siden 2012 ellers har kunnet få dispensation fra de normalt gældende regler efter otte år. Det har 612 flygtninge fået ifølge en aktindsigt fra Udlændingestyrelsen, som Radio24syv er i besiddelse af.

Og det vil have konsekvenser, hvis de traumatiserede flygtninge stilles overfor ufravigelige krav.

For i det tilfælde skal de leve på midlertidige opholdstilladelser og kan dermed risikere at blive sendt tilbage, hvis forholdene i hjemlandet forbedrer sig, lyder det fra Ala Elczewska.

- De folk, der er på usikkert grundlag og ikke har permanent ophold, lever et krisepræget liv i usikkerhed og uvidenhed om, hvorvidt nogen kommer og banker på deres dør for at sige, I skal rejse i morgen, siger hun.

Hun understreger samtidig, at regeringens plan er meget kortsigtet:

- Hvis de ikke har et netværk, der kan hjælpe dem og en dagligdag, der hænger sammen, betyder usikkerheden på sigt psykisk sygdom, siger hun.

Også Dansk Flygtningehjælp og flere af oppositionspartierne kritiserer ifølge Radio24syv Venstres plan.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.