Udland

Ekspert: For langsom sag mod folkemordere

Tiltalte fra Cambodjas Røde Khmerer-regime lever formentlig ikke til at få dom for folkedrab på to millioner.

Ekspert: For langsom sag mod folkemordere

Dårligt helbred og en trængt økonomi i retten kan betyde, at de overlevende medlemmer af Cambodjas morderiske Røde Khmer-regime, ikke lever længe nok til at stå til ansvar for deres handlinger.

Retssagen mod de tre mænd blev indledt ved en FN-støttet domstol for krigsforbrydelser i hovedstaden Phnom Penh i november sidste år.

Under ledelse af Pol Pot, som døde i 1998, er mændene under anklage for at være en del af en af de alvorligste forbrydelser i nyere tid for deres rolle i folkedrabet på op mod to millioner mennesker sidst i 1970'erne.

På grund af mændenes høje alder valgte sagens dommer at dele den komplekse sag op i mindre dele, hvilket betyder, at de mest alvorlige anklager om overgreb først bliver behandlet ved senere retssager.

Men syv måneder inde i den første retssag vokser bekymringen blandt eksperter. Med en forværret økonomi og en indtil videre meget langsom rettergang, er det nemlig sandsynligt, at de tiltalte mænd ikke lever længe nok til få deres endelige dom.

- Det her er retssagen. Der er ingen, der mener, at der kommer til at være en anden fase, siger Anne Heindel, som er juridisk rådgiver for Documentation Center of Cambodia, der forsker i De Røde Khmerers grusomheder.

Den første del af sagen fokuserer primært på, hvordan den kommunistiske bevægelse afskaffede penge og religion og tvang befolkningen til at arbejde i store arbejdslejre i et forsøg på at skabe et utopisk landbrugssamfund.

Men for de fleste cambodjanere fandt langt større rædsler sted i årene 1975-1979, herunder tortur, drab og tvangsægteskaber. Begivenheder, retten formentlig aldrig når at kaste lys over.

Anklagemyndigheden har to gange tidligere bedt dommeren om lov til at udvide tiltalepunkterne for den første retssag, men forgæves.

- Vi mener, at det er vigtigt, at hvis denne sag bliver den eneste mod de tiltalte, så skal de mest forfærdelige forbrydelser frem i lyset, siger en af sagens anklagere, William Smith.

Hidtil har retten kun afgjort en enkelt sag i forbindelse med folkedrabet i 1970'erne. Her fik en tidligere fængselschef en livstidsdom for at føre tilsyn med drabene på 15.000 mennesker.

/ritzau/