Ernæring

Ekspert: Forlig bringer forsvaret videre

Forsvarsforliget sætter det danske forsvar på en tiltrængt slankekur, vurderer militærekspert

Arkivfoto: Lars Pauli

Arkivfoto: Lars Pauli

DANMARK:Fredag faldt brikkerne på plads i forsvarsforliget. Og på trods af snak om afskaffelse af værnepligt og lukning af kaserner skal besparelserne på 2,7 milliarder kroner primært findes ved effektivisering.

- Det er et forlig, der er lavet af og for revisorer. Det er et forlig, som i virkeligheden ikke handler særligt meget om alt det, der har været så meget mediestorm om. Kaserner og værnepligt, siger militærekspert og professor Mikkel Vedby Rasmussen.

- Det handler primært om effektivisering og om at gøre forsvaret til et sted, hvor man bruger pengene bedre.

Været under vejs længe

Mikkel Vedby Rasmussen vurderer, at forliget vil optimere det danske forsvar. Men han understreger også, at det var en slankekur, der har været undervejs længe.

- Forliget bringer forsvaret videre. Men det var også et forsvar, der måtte videre. Afghanistan-missionen er slut, og der har været økonomiske problemer. Og kongeriget har økonomiske problemer.

- De tre ting sat sammen har gjort, at man måtte se på forsvarets økonomi og dets opgaver, siger Mikkel Vedby Rasmussen og pointerer, at forliget vil udvikle forsvaret.

- Eksempelvis reformen af officersuddannelsen, der gør, at man kan lukke folk med en universitetsbachelor ind. Det kan være en måde at skaffe en officersgruppe, der er bedre til at styre økonomi og forvalte de penge, der er til rådighed.

Til gengæld vil forsvarsforliget gøre ondt på det danske forsvars omstillingsparathed. Dyre operationer vil blive et sjældent syn.

Forliget bevarer den danske værnepligt. Dog skæres antallet af rekrutter per år ned fra 5000 til 4200. Aftalen lægger samtidig op til, at der skal lukkes to danske kaserner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst