Ekspert: Hvor blev den spildte asbest af?

Arbejdsmediciner mener dog, at risikoen for farlige doser er meget lille hos byggearbejdere på eternitgrunden

7
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Reidar Kogstad fra Byggefagenes Samvirke var godt tilfreds med mødet, men erkendte bagefter også, at ikke alle fik krystalkalre svar. Der er brug for mere information i den kommende tid.

AALBORG:Over 200 byggearbejdere var mandag eftermiddag mødt frem til informationsmøde om den mulige asbestfare på eternitgrunden.

De kunne høre arbejdsmediciner Øjvind Omland konstatere, at risikoen ved byggearbejdet er meget, meget lille. Men arbejdsmedicineren opfordrede samtidig til, at myndigheder og bygherre tager luftprøver, som kan påvise, hvor meget asbest, der befinder sig i luften. Lige nu bliver der ikke taget luftprøver ved diverse tilsyn.

Hvor blev spildet af?

Øjvind Omlands bekymring baserer sig på, at der i hele eternitfabrikkens tid blev brugt store mængder asbest i produktionen, og blot nogle få procent af spild summer over årene 1928-1984 op til flere tusinde tons af det sundhedsfarlige byggemateriale.

Ingen kender svaret

- Der er ingen, som ved, hvor meget asbest, der er på den grund. Det er ikke bare en lille grund, Det er Danmarks mest asbestbefængte grund. Det bør myndigheder og bygherre bekymre sig om. også om det så koster nogle ekstra penge til at måle luftprøver, skal man gøre det, lød opfodringen fra Øjvind Omland, der ubetinget høstede de største bifald på mødet.

Fra andre sider blev det dog pointeret, at man har registreret depoter med asbestholdig jord på grunden, og at der tages de skrappeste forholdsregler, som loven rummer mulighed for. Al jordflytning på eternitgrunden bliver behandlet, som er der indhold af asbest. Uanset om der er det, eller ej.

Få papir på det

Mødet var indkaldt af Byggefagenes Samvirke i Aalborg, som ikke ved præcis, hvor mange håndværkere, der har arbejdet på eternitgrunden siden 2008.

- Men jeg vil opfordre alle, der til gå til deres arbejdsgivere og få dokumentation for, at de har arbejdet på grunden af hensyn til en eventuel senere sag om arbejdsskadeerstatning, lyder det fra Reidar Kogstand, formand for Byggefagenes Samvirke i Aalborg og formand 3Fs byggegruppe.

Skærper

Han var godt tilfreds med mødet og ser ingen problemer i at tage arbejde på eternitgrunden.

- Vi har hele tiden haft et godt samarbejde med bygherren om forholdene på eternitgrunden, og det regner jeg med fortsætter, siger Reidar Kogstad.

Mere oplysning

3. april fik bygherre S. Enggaard A/S et strakspåbud om at rense op på køreveje, hvor der lå jord, der muligvis indeholdt asbest.

Det blev efterkommet, og siden er arbejdet genoptaget.

Bygherren deltog også i mødet og lod forstå, at man har tænkt sig fremover at styrke oplysningen om håndtering af asbestrisikoen hos alle entreprenører og underentreprenører, der kommer ind på grunden.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.