Ekspert: Klare advarsler til ministre

Advarsler til ministre om de fejlslagne ejendomsvurderinger var ikke til at tage fejl af, mener ekspert.

Advarselslamperne blinker tydeligt i de ministerforelæggelser, som Rigsrevisionen torsdag har fremlagt som led i granskningen af Skats mangeårige kvaler med at få ejendomsvurderingerne til at ramme bare nogenlunde plet.

Det siger lektor i forvaltningsret på Aalborg Universitet Sten Bønsing.

I forelæggelser til daværende skatteminister Kristian Jensen (V) fra 2009 kaldes Skats evne til at ramme ejendommenes handelsværdier for "en fiktion", ligesom det pointeres, at det medførte "risiko for fejlbeskatning af borgere".

- Det er noget, man skal reagere på. Når man får en klar melding om, at der er meget stor risiko for, at der træffes forkerte afgørelser, så skal man reagere, siger Sten Bønsing.

- Det springende punkt er jo, hvad ministeren har gjort ved det. Men ordet "fiktion" er en melding fra embedsmændene om, at de ikke er i stand til at leve op til det lovkrav, der er. Der bliver i klar tale gjort opmærksom på, at det er uholdbart, lyder vurderingen.

Formanden for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), understreger dog, at Rigsrevisionens gennempløjning af 53 ministerforelæggelser og godt 100 orienteringer til Folketinget siden 2004 ikke giver anledning til at udpege en enkelt minister som ansvarlig for miseren.

- Lidt firkantet sagt, så er ingen frikendt og ingen dømt, siger han og fortsætter:

- Vi er ikke i stand til at fastslå med sikkerhed, hvem der mere end nogen anden af de skiftende skatteministre, bærer skylden.

- Der er ikke megen tvivl om, at man i Skatteministeriet har været vidende om problemerne, men der er ikke noget fældende bevis for, at en af ministrene har accepteret, at man fortsatte med det lave niveau, siger Peder Larsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.