Udland

Ekspert: Konservativ sejr kan skabe ro

Frygten for græsk euro-exit ser ud til at være afværget med en konservativ græsk sejr i parlamentsvalget

Ekspert: Konservativ sejr kan skabe ro

Det tegner til at blive en konservativ-ledet græsk regering, hvor partiet Nyt Demokrati sammen med socialdemokraterne i Pasok ifølge de første prognoser kan få flertal i parlamentet efter valget søndag.

Og hvis resultatet holder stik, vil det skabe tryghed på markederne, siger cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen:

- Det er umiddelbart godt nyt. Det vil kunne give stabilitet omkring den græske situation, og Grækenlands medlemskab af euroen ser ud til at være sikret, siger han.

Nyt Demokrati ønsker at forblive i eurosamarbejdet, men vil samtidig genforhandle dele af de betingelser, som EU og Den Internationale Valutafond, IMF har stillet for at yde milliardlån til de trængte grækere.

- Det vil skabe en generel ro på det finansielle marked omkring Grækenland og forhåbentlig også omkring risikoen for en spredningseffekt. Det vil kunne anspore til en højere grad af risikovillighed, vurderer Helge J. Pedersen.

Økonomer har frygtet, at EU-skeptiske Syriza ville stå med sejren efter sejren parlamentsvalget.

- Det ville have givet anledning til en betydelig grad af nervøsitet omkring hele eurosamarbejdet. Grækenland ville måske ikke stå ved sin aftale med IMF og EU, og der var risiko for, at Grækenland ville træde ud af eurosamarbejdet, lyder det fra cheføkonomen.

Selv om resultatet er positivt, betyder det ikke, at Grækenland er ude af krisen, pointerer professor på CBS Jesper Rangvid:

- Det vil være for meget at sige, for Grækenland skal stadig lave reformer, så landet kan komme tilbage på banen igen.

- Men der har været store demonstrationer mod reformer, og der er stor modstand mod gældsaftalen. Så det interessante bliver, om Grækenland kan blive ved med at leve op til de her aftaler, siger han.

Ifølge de første prognoser får Nyt Demokrati og Pasok samlet 161 ud af 300 sæder i parlamentet.

/ritzau/