Ekspert: Minusrente er sikrere end banken

For første gang betaler investorerne renten for at købe toårige danske statsobligationer i stedet for omvendt.

Ekspert: Minusrente er sikrere end banken

De toårige danske statsobligationer er tirsdag blevet solgt til en negativ rente på minus 0.8 procent.

Det betyder, at investorerne betaler for at få lov til at låne Danmark penge.

Om to år udløber de købte obligationer, og Danmark skal betale pengene tilbage, og hvor man altid tidligere har haft udbytte af sådan en investering, betaler investorerne nu for den.

Cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mener, at det er et udtryk for den store økonomiske usikkerhed i eurozonen.

- Det er svært for investorerne at placere penge, når alt ser så usikkert ud, som det gør lige nu. Så i stedet for at satse på et stort afkast, foretager de sikre investeringer, hvor de er sikre på, at pengene ikke forsvinder lige pludselig, siger han.

Det er den store efterspørgsel på de sikre, danske statsobligationer, der har presset prisen så meget op, at investorerne nu betaler for at låne penge til staten i stedet for omvendt.

- Danmark er en fornuftig økonomi, med en fastkurspolitik, som der er stor troværdighed omkring. Og den sikkerhed for, at ens penge stadig er det samme værd om to år, kan man godt være villig til at betale lidt for, siger Steen Bocian.

Men hvorfor sætter investorerne ikke bare pengene i et pengeinstitut?

- Hvis du har et par milliarder at gøre godt med, er det svært at sætte dem i banken uden at løbe en risiko. Hvis en bank krakker, dækker indskudsgarantien kun et vist beløb, forklarer Steen Bocian.

Selvom det er positivt, at Danmarks økonomi er så troværdig, at vi kan bruges som pengeskab for alverdens investorer, skal Nationalbanken samtidig passe på, at kronen ikke styrkes for meget.

Hvis der svømmer alt for meget kapital mod Danmark, bliver det svært for Nationalbanken at styre fastkurspolitikken i forhold til euroen.

/ritzau/