Udland

Ekspert: Mursi åbner kampen om magten

Hvem skal bestemme i Egypten? Præsident Mursis genindsættelse af parlamentet sætter gang i spekulationerne.

Ekspert: Mursi åbner kampen om magten

Det er et led i kampen om magten i Egypten, at landets præsident Mohamed Mursi har valgt at genindkalde parlamentet, selv om det er blevet opløst af landets forfatningsdomstol. Også selv om militærrådet måtte være taget i ed.

Det vurderer Jakob Erle, der er direktør for Dansk Egyptisk Dialog Institut i den egyptiske hovedstad, Kairo.

- Der foregår en kamp om, hvad vej Egypten skal gå, og hvem der skal bestemme. Så uanset om der ligger en aftale, så foregår der sådan en kamp. Og den kommer til at forløbe i lang tid, siger Jakob Erle til Ritzau og fortsætter:

- Det er også en kamp om, hvem der får opbakning fra et flertal fra befolkningen. Det er et virkeligt kompliceret politisk spil, der foregår, siger han.

Det var Forfatningsdomstolen, der kendte en tredjedel af det islamistisk dominerede parlament ugyldigt få dage inden præsidentvalget i juni. Efterfølgende opløste militærrådet hele parlamentet. Men ved at samle parlamentet opretholder Mursi den institution, som blev valgt ved valget.

Og den egyptiske befolkning ser Mursis handling på to måder:

- Nogen ser det som et forsøg på at fortsætte den demokratiske proces. Mens andre ser det som en unødvendig og urimelig provokation, som er et symptom på det muslimske broderskabs ønske om at få så meget magt så muligt så hurtigt så muligt, siger Jakob Erle.

Direktøren for Dansk Egyptisk Dialog Institut siger, at det kan ses som en konfrontation med militæret, at Mursi får skubbet rådet så langt væk fra magten som muligt.

- Men det kan lige så godt være, at det er en aftale mellem ham og rådet. Mursi siger, at parlamentet ikke kommer til at sidde længe, for når der er en forfatning, skal der være nyvalg. Det samme siger militærrådet, påpeger han.

Militærrådet har indkaldt til møde søndag aften, og Erle forventer, at der sent søndag eller mandag kommer en udmelding herfra.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.