Politik

Ekspert: Nordkorea har alt at vinde ved forhandlinger med USA

USA og Nordkoreas statsledere skal mødes for første gang nogensinde. Nordkorea har alt at vinde.

Kim Jung-un og Donald Trump skal mødes til maj. Førstnævnte har alt at vinde ved det møde, vurderer ekspert. Foto: Scanpix/Jung Yeon-je

Kim Jung-un og Donald Trump skal mødes til maj. Førstnævnte har alt at vinde ved det møde, vurderer ekspert. Foto: Scanpix/Jung Yeon-je

Efter års sanktioner, trusler og benhård retorik er der opblødning mellem USA og Nordkorea. USA's præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, skal mødes til maj.

Det er en sejr for Nordkorea, vurderer major Thomas Galasz Nielsen ved Institut for Strategi ved Forsvarsakademiet.

I årtier har det internationale samfund og USA forsøgt at stoppe Nordkoreas atomprogram.

Det har slået fejl, og Nordkorea har nu atomvåben. Derfor har Nordkorea alt at vinde, hvis de kan få fjernet nogle af de hårde sanktioner, landet er pålagt.

- Dette her er et mega PR-stunt for den nordkoreanske regering. Atomprogrammet har gjort præcist det, det skulle. Det har sikret deres sikkerhed, og det har fået USA til forhandlingsbordet.

- Det har opnået alt det, de håbede, så jeg kan ikke se, at de skulle opgive det nu.

- Det kan godt være, at USA ikke har spist verdens største kamel endnu, men den er lagt på tallerkenen foran dem. Nu må vi se, om Trump vil spise den, siger Thomas Galasz Nielsen.

Han ser da heller ikke de store muligheder for, at USA kan opnå sit mål om, at Nordkorea ikke må være en atommagt, via mødet.

- Jeg er nok lidt pessimistisk, for jeg tror, at USA vil have nogle meget ultimative krav til Nordkoreas atomprogram. Og Nordkorea kan ikke opgive programmet.

- Man kan måske få dem til ikke at udvikle på det i en periode og holde inde med missiltest.

- Men Nordkorea ved, at deres atomprogram er deres eneste mulighed for at have en stemme i verden, så de kan ikke opgive det, siger major Thomas Galasz Nielsen.

Hos Nordic Institute of Asian Studies er direktør Geir Helgesen dog mere optimistisk.

- For det første hvis man har lavet atomvåben, så er det ikke et stort problem at skille sig af med dem, fordi man lynhurtigt kan producere dem igen.

- Og hvis Kim Jung-un i højere grad end at være stærk mand vil opnå økonomisk og teknologisk udvikling, er han nødt til at lave en aftale med USA om at droppe programmet.

- Lidt optimistisk måske så tror jeg på, at selv en diktator har brug for at levere varen over for befolkningen. Hvert år lover han, at han vil skabe et rigt langt, hvor der er godt at leve. Og det kan han ikke med de sanktioner, der er nu.

- Så rationelt set har han en interesse i en aftale, siger Geir Helgesen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst