EMNER

Ekspert om dom: Helt uholdbart

Hjørringenser blev dømt efter at være blevet lokket til at begå en fiktiv forbrydelse. Det bekymrer professor i strafferet

Den 40-årige mand blev ved Retten i Hjøring dømt for at ville begå en fiktiv forbrydelse, som han blev lokket til. Foto: Bente Poder

Den 40-årige mand blev ved Retten i Hjøring dømt for at ville begå en fiktiv forbrydelse, som han blev lokket til. Foto: Bente Poder

HJØRRING:En 40-årig mand fra Hjørring blev fredag idømt tre måneders betinget fængsel for forsøg på samleje og anden kønslig omgang med mindreårige. De mindreårige fandtes ikke, og den 40-årige blev lokket i en fælde af én eller flere personer, hvis mission var at afsløre og standse den 40-årige, som de havde hørt var pædofil. Professor i strafferet Jørn Vestergaard fra Københavns Universitet har fulgt sagen fra Hjørring og den vækker hans bekymring af flere årsager.

- Privat efterforskning er fuldstændigt uacceptabelt, fordi private borgere uden uddannelse, fagkundskab eller rutine, som politiet har, i skikkelse af lokkeduer kan få mere eller mindre sagesløse mennesker til at bevæge sig ud på et skråplan, siger han.
Den dømte overvejer nu både om han skal anke sagen og melde lokkeduen for at have tilskyndet til en strafbar handling. Nordjyllands Politi mener dog ikke, at lokkeduen har begået noget ulovligt.

Uenige om lovlighed

- Han tilskynder ikke, fordi lokkeduen er klar over, at der ikke eksisterer en pige, og dermed har lokkeduen ikke begået noget strafbart, forklarer advokaturchef Peter Rask fra Nordjyllands Politi.

Strafferetseksperten er ikke lige så sikker som Nordjyllands Politi på, at lokkeduen har handlet lovligt, og derfor synes han, at sagen skal efterprøves.
- Jeg synes, det er helt uholdbart. Både på grund af den private efterforskning og fordi man inddrager retsvæsenet i noget, som retsvæsenet har dårlige forudsætninger for at komme til bunds i, fordi bevismaterialet kan være så uklart, som det er tilfældet i den her sag, så jeg synes man skulle køre en prøvesag, også selvom den dømte handling selvfølgelig ligeledes er forkert, siger Jørn Vestergaard.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
15-årig dreng fundet død på boldbaner: 32-årig mand anholdt
Luk