Ekspert om Tøndersag: Kommunen havde nok tabt i retten

Godtgørelsen til Tøndersagens datter kommer, fordi kommunen har erkendt, at den nok ville blive dømt i sagen.

Et truende nederlag i retten kan være en af grundene til, at Tøndersagens ældste datter nu får en godtgørelse på 300.000 kroner fra Tønder Kommune.

Det vurderer lektor i socialret ved Juridisk Institut på Aalborg Universitet Nina Von Hielmcrone.

- De har jo erkendt, at de nok ville være blevet dømt. Det vil sige, at når vi får en sag engang, der går hele vejen til domstolene, så er der efterhånden en erkendelse af, at det her kan være erstatningspligtigt.

- For det, der ligger i det, er, om kommunen har handlet anderledes, end de burde. Og det må man jo sige, at der ikke er nogen tvivl om i denne sag, siger hun til Ritzau.

Nina Von Hielmcrone anser det også for en reel mulighed, at kommunen ville være endt med at skulle betale erstatning til pigen, hvis sagen var kommet for retten.

- Nu er der indgået forlig i denne sag, men jeg mener ikke, at det er usandsynligt, at kommunen var blevet dømt, hvis sagen var kørt hele vejen.

- Der er jo en bestemmelse i serviceloven, der pålægger kommunen at holde øje med de forhold, kommunens børn lever under. Kommunens folk har haft anledning til at foretage sig noget, men det gjorde de ikke, siger hun.

Tøndersagen er en af dansk kriminalhistories groveste sager om sexmisbrug af børn.

Pigens far blev i 2007 idømt 10 års fængsel for årelangt misbrug af datteren og for at lade en stribe andre mænd misbruge hende og hendes lillesøster. Børnenes mor, der er psykisk syg, blev dømt til behandling.

For en måned siden sendte den ældste datter et udkast til en stævning mod kommunen for deres medansvar, efter at kommunen undlod at gribe ind over for de mange overgreb, som foregik i hendes hjem gennem det meste af hendes barndom.

Det har nu fået Tønder Kommune til at udbetale godtgørelsen til pigen gennem deres forsikringsselskab.

Den konkrete sag kommer ikke til at have juridisk betydning for fremtidige sager, fordi erstatningen er blevet afgjort uden for en domstol.

Alligevel kan den ifølge Nina Von Hielmcrone komme til at have en effekt.

- Det vil muligvis gøre, at der vil blive rejst nogle sager i fremtiden. Man bliver mere opmærksom på, at det her kan danne baggrund for, at man kan få erstatning, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.