Ekspert om vækstplan: Skattekapløb er skidt for Europa

Den danske regering vil sænke selskabsskatten. Men det kan give bagslag i resten af EU, lyder det.

Ekspert om vækstplan: Skattekapløb er skidt for Europa

Den danske regering er med sænkningen af selskabsskatten fra 25 til 22 procent med til at genstarte det europæiske kapløb om at tiltrække udenlandske investorer med lavere og lavere erhvervsskatter, skriver Information.

Siden 2000 er den gennemsnitlige selskabsskat i EU faldet fra 31,9 procent til 23,4 procent i 2011. Sidste år var tallet 23,5 procent.

Cypern, Irland og de baltiske lande er bundskraberne med skatteniveauer på henholdsvis 10, 12,5 og 15 procent, viser en EU rapport.

Nicolas Véron, seniorforsker i tænketanken Bruegel i Bruxelles, giver imidlertid regeringen ret i, at en lav selskabsskat kan føre til øgede udenlandske investeringer.

- Irland er et godt eksempel på at det, siger Véron fra Washington, hvor han i øjeblikket er udlånt til Peterson Institute for International Economics.

Simon Tilford, cheføkonom i tænketanken Centre for European Reform i London, er enig, men påpeger, at kapløbet risikerer at give bagslag for Europa og de europæiske borgere, fordi nogen skal betale regningen for skattelettelserne.

- Der er beviser for, at virksomheder kan lokkes til af lavere skatter, men mens der kan være fordele for det enkelte land, er det negativt for EU som helhed, siger han.

- Vi har over de seneste 20-25 år set erhvervsbeskatningen falde stødt. Vi har set landene konkurrere om at beskære skatten, men i stedet er momsen og andre skatter steget, tilføjer han.

EU's rapport Skattetendenser i EU fra 2012 viser netop, at personskatten i de 27 medlemslande er steget fra gennemsnitligt 37,5 procent i 2011 til 38,1 procent i 2012, mens momsen er vokset fra gennemsnitligt 20,7 til 21 procent i samme periode.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.