Danmark

Ekspert roser nyt udspil fra sundhedsorganisationer

I kampen mod overbelægning på sygehuse skal kapaciteten udnyttes maksimalt, mener ekspert i sundhedsforskning

Ekspert roser nyt udspil fra sundhedsorganisationer

Det er mange positive elementer i den handlingsplan, som Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd torsdag har fremlagt i kampen mod overbelægning på hospitalerne.

Det mener adjungeret professor på Aalborg Universitet, Jes Søgaard, der har 32 års erfaring inden for sundhedsforskning.

- Der er nogle gode punkter, som man skal komme i gang med, og især det med at få en bedre kapacitetsudnyttelse. Vi ved jo ikke, om der faktisk kunne være ledig kapacitet på andre afdelinger, og det ville være et fornuftigt sted at starte, siger Jes Søgaard.

Mens der er massiv overbelægning på akutte og medicinske afdelinger, kan der nemlig godt være ledige sengepladser andre steder på hospitalerne. Men ifølge Jes Søgaard har man ikke været god nok til at udnytte den ledige kapacitet.

- Det svarer til, at du har et stort lager og skal finde ud af, hvor der er ledig plads på hylderne. Ethvert lager har et logistiksystem, så du lynhurtigt kan se, hvor der er ledig kapacitet, siger Jes Søgaard og slår fast:

- Det har sygehusene faktisk ikke i dag.

Selv om der ikke er tvivl om, at der er problemer med overbelægning på sygehusene, pointerer Jes Søgaard, at der ikke eksisterer et talgrundlag, så man kan foretage en fornuftig analyse af problemets omfang ud fra.

- Vi har siddet med denne her problemstilling i 20 år, og det er trist, at der ikke findes noget statistikgrundlag, så man præcist kan se, hvor stort problemet er. Hvor er problemet lokaliseret, og er der ledig kapacitet på andre afdelinger, siger han og tilføjer:

- Det burde være noget, et moderne sygehusvæsen havde styr på, og det har man ikke i Danmark, siger Jes Søgaard.

Initiativet, som Danske Patienter, Lægeforeningen og Dansk Sygeplejeråd har fremlagt, indeholder i alt syv punkter.

Ud over at al ledig kapacitet skal udnyttes, foreslås der blandt andet et her-og-nu stop for nedlæggelse af medicinske senge samt øget samarbejde mellem regioner og kommuner.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst