Ekspert: Ryanair-sag kan koste fagbevægelsens stolthed

Fagbevægelsen står stærkt i Danmark, men har lagt meget stolthed i sag mod Ryanair, siger ekspert.

- Det er en ekstrem sag, siger arbejdsmarkedsforsker Steen E. Navrbjerg fra Københavns Universitet om den afgørelse, der falder onsdag i Arbejdsretten om Ryanair.

Ifølge ham er det meget usædvanligt, at et selskab går ind og sætter betydelige spørgsmålstegn ved den danske model, sådan som Ryanair har gjort.

Derfor vil det også have betydning for fagbevægelsen, hvis afgørelsen i Arbejdsretten falder ud til Ryanairs fordel.

Tabet vil dog mest af alt koste på stoltheden, for i det store perspektiv står fagbevægelsen stadig meget stærkt i Danmark.

- Man skal passe på med at sige, at den danske model er ved at gå nedenom og hjem, siger arbejdsmarkedsforskeren.

Sagen mellem Ryanair og fagbevægelsen er opstået, fordi Ryanair nægter at forhandle overenskomst eller flyve på overenskomstlignende vilkår.

Fagbevægelsens fortørnelse over flyselskabets lave lønninger og vilkår for medarbejderne har ført sagen i retten, hvor fagbevægelsen har sat alle sejl til for at bevise, at den står vagt om den danske model.

- De har investeret mange ressourcer og meget prestige i det her, og jeg tror også, at man mange andre steder ude i Europa kigger på det her, siger arbejdsmarkedsforsker Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Han mener at Danmarks fagbevægelse er så stærk, at andre lande ser afgørelsen som noget, der kan skabe præcedens.

- Hvis dansk fagbevægelse taber sagen, vil det give genlyd ude i Europa, fordi man ser dansk fagbevægelse som bølgebryder. Hvis man ikke kan i Danmark, så kan man det nok ikke andre steder heller, siger Flemming Ibsen.

De tre dommere i Arbejdsretten afgør onsdag klokken 14, om Flyvebranchens Personale Union (FPU) må konflikte mod Ryanair, hvilket kan udløse aktioner og sympatikonflikter, der kan gøre det meget svært for Ryanair at flyve fra dansk jord.

Der er dog også den mulighed, at retten giver Ryanair medhold i, at selskabets fly er at betragte som irsk territorium, og at irsk lov derfor bør gælde. I så fald vil en konflikt være ulovlig i henhold til en irsk højesteretskendelse.

Endelig er der et tredje scenarie, hvor sagen sendes videre til EU-Domstolen. Det sker, hvis retten vil have afgjort, om den fælleseuropæiske konfliktret vejer tungere end EU-traktaten om fri bevægelighed.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst