Ekspert: Skandalerne i kongehuset fælder Juan Carlos

I modsætning til i Skandinavien er der i Spanien ingen tradition for, om kongen kan abdicere.

Kong Juans Carlos' farvel til den spanske trone vil give et frisk pust til kongehuset. Og det er en klog beslutning, hvis han vil sikre monarkiet i Spanien.

Det siger ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

- Kritikken har i høj grad rettet sig mod kongens person og skandalerne i hans familie - hans udenomsægteskabelige affærer, kritikken af at han er gået på elefantjagt i Afrika, og senest retssagen mod hans datter og svigersøn, siger han.

At kongen nu abdicerer, vil betyde et ophold i kritikken af kongehuset, fordi kritikken er rettet mod hans person, vurderer Lars Hovbakke Sørensen.

En del af baggrunden for kritikken udspringer af den dybe økonomiske krise, som Spanien befinder sig i med tårnhøj arbejdsløshed - især blandt de unge. Det har gjort, at især mange unge spaniere er meget kritiske over for kongen.

- De synes, at kongefamilien og især kongen har levet et ekstravagant liv, som slet ikke passer sig, når der er økonomisk krise for resten af befolkningen. Og af alle de grunde bliver kongen nødt til at abdicere, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Samtidig er det naturligt, at kongen gør det. I Spanien er der - i modsætning til i de skandinaviske kongehuse - ingen fast tradition for, hvorvidt man abdicerer eller ikke abdicerer, og derfor kan han også abdicere med hjælp af en forfatningsændring, uden at der er noget mystisk i det:

- Han vil selvfølgelig ikke bruge skandalerne som begrundelse, men i stedet fremhæve, at han nu etablerer denne tradition i Spanien, og det kan han tillade sig netop fordi, der ikke er nogen faste traditioner, han skal tage stilling til.

Ifølge Lars Hovbakke Sørensen vil kritikken af kongen og kongehuset kun i nogen grad smitte af på Juan Carlos' søn, den kommende kong Felipe VI.

- Kritikken af kongen er i høj grad et generationsspørgsmål. En stor del af den ældre generation har stadig respekt for kongen.

- De unge, der ikke kan huske militærdiktaturet under general Franco og den rolle, som kongen har spillet, er kritiske. Samtidig er det de unge, der er ramt hårdt af arbejdsløshed, siger han og fortsætter:

- Felipe har bedre forudsætninger for at løfte arven, men om kritikken nu vil forstumme, er et åbent spørgsmål.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.