Udland

Ekspert: Storbritannien risikerer at forlade EU uden aftale

Senest i marts vil Storbritannien tage de første skridt, der skal føre til, at landet forlader EU.

BRITAIN-EU-BREXIT Foto: Scanpix/Justin Tallis

BRITAIN-EU-BREXIT Foto: Scanpix/Justin Tallis

Den britiske regering mangler en strategi for, hvordan den skal tage de første skridt ud af EU.

Det mener Simon Usherwood, der er seniorlektor i britisk politik ved University of Surrey.

- Det er tydeligt, at regeringen ikke ved, hvad den vil opnå. Der er ingen klar plan. Theresa May har endnu ikke sagt, hvad hendes prioriteter er, siger lektoren.

I et interview med BBC søndag har premierminister Theresa May meddelt, at hun vil aktivere artikel 50 i Lissabon-traktaten om udmeldelse af EU inden udgangen af marts.

En BBC-journalist spurgte hende, om regeringen vil prioritere afvisning af EU-indvandrere højere end adgang til EU's indre marked. Hun svarede blot, at hun vil lede efter "den rette aftale".

- Jeg tror, hun vil arbejde for at få en mekanisme, som viser, at regeringen kan begrænse den frie bevægelighed, hvis den ønsker den, siger Simon Usherwood.

Blandt andet kontrol med indvandring og britisk betaling til det fælles europæiske budget fyldte i debatten inden valget.

- Folk kan ikke lide ideen om at betale til EU. Men hvis man får en aftale, der minder om den norske, skal man komme med omfattende bidrag til det fælles budget, siger Simon Usherwood.

- Theresa May vil forsøge at holde omkostningerne nede og beholde adgangen til det fælles marked, men stadig kunne sige, at vi har kontrol med indvandring. Det bliver meget svært, siger han.

Han forventer ikke, at de resterende EU-lande vil være generøse.

- Hun bliver nødt til at mobilisere alle sine evner for at nå frem til en aftale og sælge den til det britiske folk. Meget tyder på, at vi kan ende med et hårdt brexit uden en aftale, siger Simon Usherwood.

Når artikel 50 er aktiveret, har briterne to år til at forhandle sig frem til at aftale.

Hvis det ikke kan nås, kan perioden forlænges. Det kræver dog, at alle EU-lande stemmer for. Ellers bliver landet automatisk udmeldt.

Britiske embedsmænd har vurderet, at der kan gå op til ti år, før det står klart, hvordan det fremtidige forhold mellem landet og EU skal fungere. Det fortæller professor Rebecca Adler-Nissen fra Københavns Universitet.

- Selve udmeldelsen kan godt gå hurtigere. Men jeg kan sagtens forestille mig, at forhandlingerne trækker ud. Der er så mange ubesvarede spørgsmål om alt fra kontingent til de britiske ansatte i Bruxelles, siger hun.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.