Udland

Ekspert: Sverige kan få strid om udlændingepolitikken

Efter brud på borgfred får Sverige udlændingedebat som i Danmark, mener ekstern lektor Lars Hovbakke Sørensen.

Sverige får et politisk nybrud med strid om udlændingepolitikken, efter at de fire borgerlige partier har opsagt aftalen, som hidtil har isoleret det indvandrerkritiske parti, Sverigedemokraterna, og sikret den socialdemokratiske statsminister, Stefan Löfven.

Det siger ekstern lektor ved Saxo Instituttet på Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen, som er ekspert i nordiske forhold.

Den såkaldte december-aftale mellem de fire svenske borgerlige partier døde, da Kristdemokraterna fredag brød aftalen og straks fik følgeskab af tre andre partier i den borgerlige blok, Alliansen.

- Der kommer et stort opbrud i svensk politik. Man lægger op til et opgør med måden, man har set Sverigesdemokraterne og udlændingepolitikken på. Der er nye holdninger undervejs især blandt de unge hos Kristdemokraterna, siger Lars Hovbakke Sørensen.

I aftalen garanterede Alliansen og Löfvens regering at støtte hinandens finanslove indtil 2022.

Moderaternas leder, Anna Kinberg Batra, vil ifølge svensk tv ikke vælte regeringen. Statsminister Löfven er oprørt over bruddet, siger han til nyhedsbureauet TT.

Borgerlige partier vil modsat Socialdemokraterne trække det neutrale Sverige ind i Nato efter Ruslands aggressive sikkerhedspolitik med invasion af Krim-halvøen, borgerkrig i det østlige Ukraine og militære trusler i Baltikum og Norden, påpeger han.

- Det ændrer også holdningen hos unge borgerlige politikere, som ikke husker Den Kolde Krig, at der kommer store flygtningestrømme til Europa, siger Lars Hovbakke Sørensen.

Spørgsmål: - Får Sverige den samme udlændingedebat som Danmark?

- Sverige kommer til at ligne Danmark betydeligt mere, men det går ikke så hurtigt. Man skal tage et opgør med alt, man har sagt, hvis man tager en markant anden holdning til udlændingepolitik, siger Lars Hovbakke Sørensen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst