Udland

Ekspert: Thornings milliardrabat var bunden opgave

EU-ekspert er langt fra overrasket over, at det er lykkedes statsministeren at få en dansk EU-milliardrabat.

Ekspert: Thornings milliardrabat var bunden opgave

Den danske milliardrabat på EU-budgettet var en bunden opgave for statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), og statsministeren overrasker derfor ikke ved at få det danske krav i hus.

Det vurderer EU-eksperten professor Peter Nedergaard fra Københavns Universitet, efter at de 27 EU-landes stats- og regeringsledere fredag er blevet enige om nyt budget.

- Rabatten er penge, der allerede er brugt. De er brugt i den skatteaftale, som VK-regeringen lavede i sin tid med De Radikale, og som er videreført af regeringen, siger Peter Nedergaard og fortsætter:

- Derfor har det også været en bunden opgave for Helle Thorning at få en rabat i hus, fordi hun ellers skulle ud og finde pengene et andet sted.

Peter Nedergaard refererer til, at milliardbeløbet allerede er blevet brugt til at finansiere den såkaldte 2020-plan.

Den danske rabat består helt præcis af en årlig reduktion i EU-bidraget på 130 millioner euro, svarende til 970 millioner kroner.

De sidste millioner fremskaffes ved, at Danmark fremover skal betale mindre for at finansiere andre landes rabatter.

Ifølge Peter Nedergaard er der god grund til at forvente, at Danmarks milliardrabat vil gøre sig gældende de næste mange år.

- Vi kan have en formodning om, at den her rabat fortsætter efter de syv år, der ligger fast. Det er i hvert faldt det, der oftest sker. Når den først en gang er blevet etableret, så bliver den ved, siger han.

Aftalen faldt på plads fredag eftermiddag efter maratonforhandlinger mellem de 27 medlemslande.

Efter at medlemslandene er blevet enige, skal aftalen nu til forhandling i EU-Parlamentet, hvor flere af de fremtrædende politiske profiler på forhånd har udtrykt stor skepsis over for det kompromis, der tegnede sig.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst