Ekspert til EU: Lav en anden sanktionspakke mod Rusland

Der skal andre EU-sanktioner på bordet, hvis Rusland skal kunne mærke det, vurderes det.

De foreløbige sanktioner mod Rusland fra EU's side har været i den lette ende af skalaen. Hvis man derfor vil ramme russerne, skal der andre boller på suppen.

- Vi kan se på reaktionerne i Rusland, at de tager forholdsvis let på de nuværende sanktioner, vurderer Flemming Splidsboel, rusland-ekspert og lektor ved Københavns Universitet.

- Hvis man ønsker at ramme Rusland gennem sanktioner, skal der tydeligvis noget skrappere til.

Indtil videre har EU indført indrejseforbud og indefrosset kapital for 21 personer fra Rusland og Krim-halvøen. Men det er altså ikke nok, mener Flemming Splidsboel.

- EU skal sætte en anden sanktionspakke sammen, som rammer noget hårdere, og som tager en bredere kreds med, og som måske endda også rammer dele af den russiske befolkning, siger han.

Hvis EU begynder at sanktionere hårdere over for Rusland og præsident Vladimir Putin, mener lektoren, at man bør være opmærksom på to sider af sagen.

- Jeg vil sige, at man på den ene side bør banke russerne oven i hovedet med noget, der gør mere ondt end det, der allerede er gjort, siger Flemming Splidsboel og fortsætter med at påpege, at man på den anden side stadig skal holde døren åben for russerne.

- Ellers vil russiske politikere meget aktivt vise, at vi ikke kan lide dem, og det vil kunne forstærke hele spiralen og faktisk bare gøre det værre.

Efter at Vladimir Putin formelt har optaget den ukrainske Krim-halvø i Rusland, foreslår en række partier i Folketinget et stop for eksport af våben til præsidentens styre. Det skriver Berlingske.

Det vil dog mere have en symbolsk effekt, lyder vurderingen fra Flemming Splidsboel. Han sammenligner det med, at man på politisk plan vælger at aflyse militært samarbejde og træningsøvelser.

- Jeg tror ikke, at det vil få nogen målbar effekt, men jeg tror heller ikke, at det bare vil være et tomt slag ud i luften, siger han.

Flemming Splidsboel pointerer, at en eventuel våbenembargo vil blive registreret blandt russerne, og at Vestens politikere på den måde kan få luft for deres holdning til Rusland.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.