Ekspert: Valg i Serbien er vigtig for Balkans stabilitet

En lettelse for EU, hvis premierminister Aleksandar Vucic genvinder regeringsmagten i Serbien, lyder det.

Udland 24. april 2016 14:14

Det er med håbet om at genvinde regeringsmagten, at premierminister Aleksandar Vucic har udskrevet valg i utide.

Det siger lektor på Institut for Statskundskab Søren Riishøj på Syddansk Universitet om parlamentsvalget i Serbien, som foregår søndag.

- Alt kan ske, men Vucic satser på et valg i utide med et håb om, at han kan genvinde regeringsmagten. Og et genvalg af ham vil nok være en lettelse for EU, siger han.

Den proeuropæiske Aleksandar Vucic er blandt andet op imod den ultranationalistiske Vojislav Seselj, som for nylig blev frifundet for krigsforbrydelser ved FN's krigsforbryderdomstol i Haag.

Seselj har ført valgkamp på at få Serbien tættere på Rusland og på afstand af EU, mens Vucic vil EU og i meningsmålingerne har støtte fra omkring 48 procent af vælgerne.

Valget er spændende for Balkans fremtid, siger Søren Riishøj.

- Det er et meget vigtigt valg for stabiliteten på Balkan. I forvejen er Balkan lige for tiden ramt af en højrenationalistisk bølge i flere lande. Ikke mindst i Kroatien, hvor det nationalistiske parti vandt både præsidentposten og parlamentsvalget.

- Også i Makedonien har man en helt kaotisk situation, hvor der skal være valg i juni. Så valget er meget vigtigt for hele Balkan også med hensyn til EU’s relationer til Balkan.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...