Udland

Ekspert: Vi skal være mere åbne over for Nordkorea

Ekspert savner samarbejdsvilje hos vestlige ledere, på dagen hvor kommunistpartiet i Nordkorea fylder 70 år.

Det er på tide at skubbe vittigheder om Kim Jong-Uns udseende til side og tage den unge nordkoreanske leder en smule mere alvorligt.

Det siger Geir Helgesen, der er seniorforsker ved Nordisk Institut for Asienstudier på Københavns Universitet og har forsket i og besøgt Nordkorea gennem 35 år.

Han mener, at det er muligt, at Kim Jong-Un kan forandre omstændighederne i Nordkorea, hvor mange indbyggere lever under yderst fattige kår.

- Men det kræver, at han bliver hørt. Hvis der overhovedet ikke er nogen vestlige statsledere, der vil sætte sig ved forhandlingsbordet med ham, så har han ikke nogen mulighed for at manøvrere, siger Geir Helgesen til Ritzau.

- Hvis man bliver ved med at dæmonisere ham, gøre grin med ham og tale om, hvordan han ser ud, så vil man fortsat have en fastlåst situation.

Kommunistpartiet i Nordkorea fejrer lørdag sin 70-års fødselsdag ved en spektakulær parade i landets hovedstad, Pyongyang. Og for en gangs skyld er også udenlandsk presse blevet budt velkommen til det ellers ekstremt lukkede land.

- Netop fordi der er mange udenlandske journalister og fotografer i landet, så vil man vise kanoner og missiler frem i forbindelse med fejringen, siger Geir Helgesen.

- Og det er jo for at vise omverdenen og i særdeleshed USA, at man er en formidabel militærmagt, og at ingen et sekund skal overveje en militær løsning mod landet.

Han vurderer i øvrigt, at kommunistpartiet i dag står i en endnu stærkere position i Nordkorea, end dengang Kim Jong-Uns far, Kim Jong-il, havde magten.

- Med den unge leder i spidsen er kommunistpartiet kommet mere ind på scenen og har fået mere indflydelse, end det havde under hans far, hvor militæret havde mere indflydelse, end det har i dag, siger Geir Helgesen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.