Eksperter advarer mod tandpasta

Tandpastaen Colgate Total indeholder hormonforstyrrende stof

Eksperter advarer nu mod at bruge tandpastaen Colgate Total. Foto: Scanpix

Eksperter advarer nu mod at bruge tandpastaen Colgate Total. Foto: Scanpix

DANMARK:Som den eneste tandpasta på det danske marked indeholder tandpastaen Colgate Total stoffet triclosan, der blandt andet er hormonforstyrrende.

Hos Tandlægeforeningen er advarslen fra formand, Freddie Sloth-Lisbjerg klar:

- Vi fraråder helt kraftigt at bruge tandpastaer, som indeholder triclosan, fordi der er langt flere ulemper end fordele ved triclosan, siger Freddie Sloth-Lisbjerg til DR.

Triclosan er et antibakterielt stof, som EU kategoriserer som en miljøgift, fordi det er svært nedbrydeligt i naturen.

Rigshospitalet har for nylig udgivet en rapport, der konkluderer, at stoffet er hormonforstyrrende.

- Derfor mener vi, der er så mange bivirkninger, at vi ikke kan se nogen som helst grund til at bruge tandpastaer med triclosan. Så synes vi helt klart, at bivirkningerne de ikke opvejer de fordele, der skulle være ved at anvende tandpastaen, siger Freddie-Sloth Lisbjerg.

Professor Bo Jønsson ved Lunds Universitet er lige nu i gang med et forskningsprojekt, hvor han undersøger triclosans ophobning i kroppen hos 2400 svenske kvinder og deres børn.

- Jeg anbefaler især børn og gravide kvinder at bruge en anden tandpasta end Colgate Total, siger professoren.

Der skal dog mange forsøg til, før man kan sige noget helt præcist om triclosans effekt på mennesker. Men undersøgelser lavet på rotter viser, at det hormonforstyrrende stof blandt andet betyder, at piger kommer tidligere i puberteten.

Hos supermarkedskæderne Coop og Dansk Supermarked oplyser man, at tandpastaen har cirka syv procent af markedsandelen hos dem. Det svarer til at omkring hver 14. tube, der bliver solgt er Colgate Total.

I en mail til DR Nyheder skriver Colgate, ”at Colgate Total overholder den europæiske og danske lovgivning, ”og vi overvåger nøje nye sikkerhedsdata i relation til de ingredienser, vi anvender, herunder triclosan.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.