USA

Eksperter advarer mod udbredt gigtmedicin

Den næstmest solgte gigtmedicin herhjemme giver øget risiko for hjerteproblemer og død, mener to eksperter.

HELE LANDET: Danmarks næstmest solgte gigtmedicin, Diclofenac, er farlig. Det mener eksperten Gunnar Gislason, der over for DR Nyheder advarer mod produktet.

- Vi har fundet ud af, at Diclofenac har en kraftig forøget risiko for hjerterelaterede problemer og for tidlig død, siger Gunnar Gislason, der er overlæge og seniorforsker ved Gentofte Hospital, til DR Nyheder.
Problemerne berører både patienter med kendte hjertesygdomme og raske personer. Gunnar Gislason mener, at stoffet bør tages helt af markedet.
Diclofenac sælges under navne som Diclodan, Diclon og Voltaren.
Gunnar Gislason har sammen med sine kolleger forsket i gigtmedicin i flere år og publiceret resultaterne i internationalt anerkendte tidsskrifter.
- Jeg forstår ikke ligegyldigheden fra myndighedernes side - at de ikke tager de undersøgelser, der ligger på området, og tager en beslutning ud fra det, siger han.
DR Nyheder har talt med flere eksperter, der bakker op om, at Diclofenac er farlig. De mener, at produktet bruges alt for meget i Danmark.
Myndighederne anbefaler, at man begrænser brugen af Diclofenac mest muligt. Alligevel udskriver lægerne midlet til ca. 150.000 danskere om året. Alt for mange, mener professor Christian Torp-Petersen, der også arbejder på Gentofte Hospital.
- Der findes andre produkter, der har de samme medicinske effekter, men ikke samme bivirkninger. Så jeg forstår ikke, hvorfor Diclofenac overhovedet skal bruges, siger Christian Torp-Petersen, der har forsket med Gunner Gislason, til DR Nyheder.
Ifølge forskerne minder Diclofenac om medicinen Vioxx, der blev taget af markedet i 2004. Medicinen blev trukket tilbage, efter at amerikanske myndigheder anklagede Vioxx for at have kostet op til 27.000 tusinde amerikanere livet.
- I vores undersøgelse finder vi, at Diclofenac har nærmest den samme risikoprofil som Vioxx, siger Gunnar Gislason til programmet Deadline.
/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.