Eksperter efterlyser svar om top-involvering i Tibet-sag

Centrale spørgsmål stadig ubesvarede efter Søvndals afvisning af at have kendt til ordre om Tibet-protester.

Villy Søvndal Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Villy Søvndal Foto: Scanpix/Keld Navntoft

Hvem stod bag beslutningen om, at demonstranter for et frit Tibet skulle skjules for den kinesiske præsident, Hu Jintao, da han besøgte Danmark i 2012?

Svaret på det spørgsmål er hverken rykket nærmere eller længere væk, efter at tidligere udenrigsminister Villy Søvndal (SF) over for Politiken har slået fast, at han ikke kendte noget til ordren

- Det gør behovet for at komme til bunds i sagerne endnu mere markant. Også i forhold til, hvad Statsministeriet har vidst, siger Jacob Mchangama, direktør i tænketanken Justitia.

- Sagen er principiel, fordi vi i en demokratisk retsstat, tilsyneladende har indrettet os som et diktatur har ønsket.

Ifølge Sten Bønsing, lektor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er det indtil videre umuligt at sige, om beslutningen er truffet på minister- eller embedsmandsniveau.

Begge dele virker meget usandsynligt, mener han.

- Det vil være helt i strid med dansk tradition. Det kan godt være, at der er en melding om, at kineserne helst vil være fri for demonstranter. Men det er ikke det samme som en ordre, siger Bønsing.

- Der kan være mange forklaringer, men en af dem kan sagtens være, at der er givet et budskab videre fra den kinesiske regering, der så er blevet fortolket længere nede i systemet, siger Bønsing.

Jacob Mchangama finder det mest sandsynligt, at der er truffet en beslutning højt oppe i systemet.

- Der foreligger en operationsbefaling og menige betjente har fortalt, at det var en ordre, de måtte bede om at få gentaget. Plus at vi ser det ved et besøg året efter, siger han.

I 2013 fjernede politiet en gruppe personer med t-shirts fra bevægelsen Falun Gong, inden en kinesisk delegation ankom til Amalienborg Slotsplads.

Tibet-sagen har vokset sig så stor, at justitsminister Søren Pind (V) har nedsat en kommission, der skal undersøge den. Kommissionen starter sine afhøringer i november.

Blandt de indkaldte er de tidligere justitsministre Morten Bødskov (S), Karen Hækkerup (S) og Mette Frederiksen (S) samt de tidligere udenrigsministre Villy Søvndal (SF) og Holger K. Nielsen (SF).

Daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er derimod ikke på forhørslisten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.