Eksperter: Militær i gader skal være kortvarig løsning

Det er helt usædvanligt at have militær i gader, men det kan fungere kortvarigt, vurderer to militæreksperter.

Politibevogtning Foto: Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv

Politibevogtning Foto: Scanpix/Bax Lindhardt/arkiv

Bevogtningsopgaver og grænsekontrol er opgaver, som normalt ligger hos politiet. Kortvarigt kan de dog varetages af militæret. Det vurderer to militæreksperter.

Opgaver som grænsekontrol er dog ikke noget, som militæret er uddannet til at varetage, forklarer Henrik Ø. Breitenbauch, der er centerleder ved Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.

- Det lyder som en løsning, der kan give mening i en midlertidig periode. Så længe det ikke har med egentlig politiefterforskning at gøre, kan det være fint. Bevogtningsopgaver kan man godt sætte militæret til, siger han.

TV2 erfarer torsdag aften, at regeringen i en ny plan vil lade militæret overtage dele af arbejdet med grænsekontrollen samt andre bevogtningsopgaver. Regeringens plan offentliggøres fredag.

Tiltaget sker for at frigøre politibetjente. Nogle kan derved komme hjem til den verserende bandekonflikt, skriver TV2.

Mikkel Vedby Rasmussen, der er militærekspert og professor ved Københavns Universitet, ser heller ikke noget problem i at indsætte militæret i kort tid.

- På kort sigt kan det være en måde at løse mandskabsmangel for politiet, men på lang sigt skal man være meget forsigtig.

- Man ender hurtigt i en situation, hvor bevogtning bliver en opgave, der varetages af soldater, og det er de ikke uddannet til. Det er ikke det, som vi har brug for dem til, siger han.

Det er dog en meget usædvanlig løsning i Danmark, påpeger han.

- Forsvaret støtter politiet med meget til hverdag, men det er meget usædvanligt, at sætte militæret ind under militær kommando i Danmark, siger Mikkel Vedby Ramussen.

Han peger på, at militæret indimellem støtter politiet med blandt andet helikoptere.

Set i et internationalt perspektiv er militær i gaderne dog ikke så specielt, mener Henrik Ø. Breitenbauch.

- I Danmark er det usædvanligt at have militæret på arbejde ude i befolkningen, men det er ikke usædvanligt i en international kontekst.

- Det gælder eksempelvis lande som Frankrig og Belgien, som har været ramt af terrorangreb, siger militæreksperten.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.