Eksperter: Nyt bankkollaps vil ramme alle danskere

Hvis Vestjysk Bank krakker, bliver det dyrere for alle banker at låne i udlandet. Og kunderne skal betale.

Eksperter: Nyt bankkollaps vil ramme alle danskere

Selvom man hverken er aktionær eller kunde i Vestjysk Bank vil alle danskere kunne mærke det på pengepungen, hvis den kriseramte bank bukker under.

Et krak vil gøre det dyrere for samtlige danske pengeinstitutter at låne penge i udlandet, og det kan i sidste ende forstærke den økonomiske krise, skriver Børsen.

Fredag sendte Vestjysk Bank en ny bølge af skræk gennem finanssektoren med en nedjustering af sin prognose for årets resultat. Banken med hovedsæde i Lemvig venter nu at få et underskud for 2012 på 1,15 milliarder kroner.

På børsen faldt bankens aktiekurs med næsten 20 procent, men det er intet i forhold til de eventuelle konsekvenser for samtlige bankkunder i Danmark, hvis Vestjysk Bank bliver blæst omkuld, mener eksperter.

Det vil skade den danske finanssektors omdømme i udlandet, og gøre det dyrere for bankerne at forsyne sig med kapital på de internationale pengemarkeder. Lynhurtigt vil regningen blive sendt videre til private kunder og virksomheder.

Og det vil øge risikoen for en forværring af den økonomiske krise:

- Hvis det sker for en bank i den størrelse her, så kan det skabe overskrifter ude i verden og være negativt for banksektoren og formentlig betyde dyrere funding, siger Jesper Rangvid, professor ved Copenhagen Business School, til Børsen.

En anden ekspert nævner risikoen for et dyk i tilliden hos de firmaer, som kreditvurderer bankerne.

- Vi kan se, at Moody's gik ud med det samme og sagde, at Spar Lollands krak sidste generelt kommer til at påvirke ratingen af danske banker negativt, siger Johnny Madsen, investeringschef i Dansk Formue- og Investeringspleje, til Børsen.

Vestjysk Bank er det niende største pengeinstitut herhjemme. Banken blev for godt et år siden fusioneret med Aarhus Lokalbank. Staten er hovedaktionær i fusionsbanken.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.