Eksperter: Øl har samme sunde egenskaber som vin

Et flertal af danskerne tror, at vin i moderate mængder er sundere for helbredet end øl. Det viser en ny undersøgelse

Det vil sikkert glæde mange, at øl kan være sundt. Arkivfoto

Det vil sikkert glæde mange, at øl kan være sundt. Arkivfoto

HELE LANDET: - Vin er den mest sunde og hygiejniske af alle drikke.

Sådan sagde Louis Pasteur - en af de mest fremtrædende videnskabsmænd i 1800-tallet. Og noget kunne tyde på, at det er en holdning der fortsat er meget fremtrædende i den brede danske befolkning.

Over halvdelen af danskerne mener, at vin er sundt og forebygger hjertekarsygdomme, viser ny undersøgelse foretaget af Epinion. Kun 14 procent er klar over, at øl har den samme gavnlige effekt, viser undersøgelsen.

Alkohol har sunde egenskaber

Men man kan roligt nyde en god øl til aftensmaden hver dag uden at have dårlig samvittighed. Øl har ligesom vin gavnlige egenskaber for helbredet, hvis man indtager det i mindre mængder, påpeger læge Erik Skovenborg, der har forsket i alkohols helbredsmæssige effekter.

- Det er sandsynliggjort ved international forskning, at et moderat indtag af alkohol uanset om det er vin eller øl kan være med til at mindske risikoen for hjertekar-sygdomme. Samtidig har en daglig indtagelse af en øl eller et glas vin til maden en positiv effekt på kolesteroltallet og modvirker blandt andet åreforkalkning, siger Erik Skovenborg til Foodculture.dk

Øl kan være et sundere valg

Ernæringsekspert Per Brændgaard, der er leder af Center for Bevidst Sundhed, er enig i, at alkohol kan have nogle positive effekter for helbredet. Og han fremhæver øl som et sundere alternativ frem for vin.

- Hvis man skal opnå sundhedsfordelene ved indtagelse af øl og vin, er det vigtigt at doseringen forbliver forholdsvist lav. Og det er noget nemmere at holde alkoholniveauet nede ved at drikke øl frem for vin, da procenten typisk er lavere i øl. Samtidig har øl et markant højere indhold af vitaminer og mineraler som for eksempel silicium, påpeger Per Brændgaard over for Foodculture.dk.

Men det er dog langt fra den opfattelse, som den gængse dansker har til øl, tager man udgangspunkt i den nye undersøgelse. Her svarer hver femte dansker, at de mener, øl er sundt. Mens godt hver anden svarer i undersøgelsen, at de mener, vin er sundt.

De opfattelser undrer ikke Andreas Kambskard, der er livstilsekspert og direktør i konsulentfirmaet Antropologisk. Han mener, at øl fortsat har konjunktioner til den lavere sociale klasse.

- Bajeren forbindes ikke med den sunde livsstil, hvorimod vin associeres med de højere sociale klasser og dermed også en sundere livsstil. Man kan sige, at pilsneren lugter af værtshus, mens rødvinen dufter af restaurant, siger Andreas Kambskard til Foodculture.dk.

Andreas kambskard påpeger, at fremkomsten af de mange mikrobryggerier i de seneste år har været med til at fremme øllets image som en mere eksklusiv nydelsesvare. Og her har restaurationsbranchen også spillet en væsentlig rolle i at bruge øllet både som et gastronomisk element eller som et godt akkompagnement til finere mad.

Ølrevolution har styrket øllets image

Direktør i Bryggeriforeningen Niels Hald er ikke enig i, at øl fortsat associeres med den lavere sociale klasse. Det image har fremkomsten af de mange mikrobryggerier ændret på, mener Niels Hald.

- For cirka ti år siden skete der en eksplosion af antallet af små mikrobryggerier, og det førte til, at der kom et helt andet fokus på specialøl også fra de store bryggerier. Den ølrevolution, som vi kalder det i branchen, har ændret folks opfattelse af, hvad øl er og hvad øl kan, siger Niels Hald til Foodculture.dk.

Direktøren i Bryggeriforeningen erkender, at branchen ikke været gode nok til at fremhæve øllets sundhedsmæssige egenskaber.

- Man kan jo ikke lave sundhedsanprisninger, når det drejer sig om alkohol. Men vi må erkende, at branchen ikke har været dygtige nok til at få kommunikeret den forskning, der er foretaget om øllets sundhedsmæssige fordele, ud til den brede befolkning, udtaler Niels Hald.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.