Eksperter om regeringens reformer: Tallene holder ikke

Ph.d.-forsker og universitetsprofessor mener, at effekterne af kontanthjælpsreformen er overdrevne.

Eksperter om regeringens reformer: Tallene holder ikke

"Alle kan gøre nytte". Sådan kalder beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) det udspil til en kontanthjælpsreform, som hun fremlagde mandag.

Men langt færre end de 3900 kontanthjælpsmodtagere, som ministeren forventer at få i job eller uddannelse, vil rent faktisk være nyttige i 2020, skriver Avisen.dk.

Beskæftigelsesministeriets regnedrenge overdriver nemlig den effekt, som reformen vil have på beskæftigelsen, lyder kritikken fra flere eksperter.

Dermed er den også gal med finansieringen af den vækstpakke, som regeringen fremlagde tirsdag.

Mette Frederiksen har nemlig lovet, at der vil være så mange tidligere kontanthjælpsmodtagere i job eller uddannelse i 2017, at regeringen sparer en milliard kroner.

Og uden de penge kan regeringen ikke levere den vækst, den har lovet danskerne i "Vækstplan DK".

- Umiddelbart lyder beskæftigelseseffekten for de unge urealistisk høj, siger ph.d.-studerende Anders Bruun Jonassen fra Aarhus Universitet til Avisen.dk.

Han har de seneste tre år har arbejdet på det, han selv beskriver som "den til dato mest omfattende videnskabelige undersøgelse af kontanthjælpen".

Anders Bruun Jonassen undersøger blandt andet, i hvilken grad størrelsen på kontanthjælpen påvirker de arbejdsløses tilskyndelse til at finde et job. Og konklusionen er, at ydelsens niveau har "en meget beskeden effekt".

Dermed vil det heller ikke få nogen stor effekt, at de 25-30-årige kan se frem til en lavere ydelse med regeringens forslag.

Beskæftigelsesministeriet regner med, at gevinsten ved reformen vil være 1600 unge i job hvert år frem til 2020.

Men ifølge Anders Bruun Jonassen vil gevinsten maksimum være 600-800. Han mener, at det danske kontanthjælpssystem "kun har beskedne utilsigtede konsekvenser".

- Selvom kontanthjælpen i Danmark kan virke attraktiv sammenlignet med andre lande, betyder det ikke, at særligt mange danskere af den grund vælger en tilværelse på kontanthjælp frem for arbejde eller uddannelse, siger Anders Bruun Jonassen.

Torben M. Andersen, der er professor ved Aarhus Universitet, er også skeptisk over for effekten af reformudspillet.

- Den største effekt vil være i forhold til nye generationer. Det er meget svært at tro på, at mange af dem, der er i systemet i dag, kommer væsentligt tættere på arbejdsmarkedet, siger han til Avisen.dk.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst