Eksperter sår tvivl om SU-reform

Der rejses usikkerhed om pengegrundlaget bag regeringens store reformudspil, der skal ændre SU'en.

Eksperter sår tvivl om SU-reform

To af landets førende uddannelseseksperter sår tvivl om økonomien bag udspillet til en reform af SU'en. Her forventer regeringen at finde 800 millioner kroner i 2020 ved at presse de studerende hurtigere igennem uddannelserne.

Men regeringens beregninger er behæftet med stor usikkerhed, vurderer professor Palle Rasmussen fra Aalborg Universitet og Jacob Nielsen Arendt, som er forskningschef ved analyse- og forskningsinstituttet Kora.

- Jeg tror ikke, man skal forvente, at det giver enormt meget over en bred kam, siger Palle Rasmussen til Information.

- Noget vil det nok kunne give, men studietiden er faldet betydeligt de seneste fem år, hvor både den tidligere og den nuværende regerings initiativer for at få folk hurtigere igennem uddannelsessystemet rent faktisk har virket.

- I forhold til hvad regeringen forventer, det vil bidrage med, tror jeg, man skal være forsigtig, tilføjer han.

Blandt andet foreslår regeringen, at studerende kun skal have mulighed for seks års SU, hvis de begynder et studie inden for to år efter endt ungdomsuddannelse. Desuden kan studerende fremover kun være seks måneder forsinket, før SU-udbetalingen stoppes.

- Det er uigennemskueligt, hvordan regeringen kommer frem til de 800 millioner kroner, og det bygger på nogle forudsætninger, som jeg ikke tror, er underbyggede, siger Jacob Nielsen Arendt til Information.

- Men usikkerhedens størrelse afhænger af, hvor stor en andel af de 800 millioner kroner, der handler om adfærdsregulering, tilføjer han.

Derimod mener Helena Skyt Nielsen, professor ved Aarhus Universitet, at regeringen kan hente et større millionbeløb ved at få de studerende hurtigere gennem systemet.

- Det er svært at vurdere, præcis hvor mange millioner kroner der kommer i kassen ved forslagene, når de bagvedliggende beregninger ikke er stillet til rådighed, siger Helena Skyt Nielsen.

- Men jeg synes umiddelbart, at det lyder fornuftigt at hente 800 millioner kroner på det, tilføjer hun.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) erkender, at regeringens beregninger af provenuet bygger på skøn. Ifølge ministeren vil reformudspillet dog være til gavn for de studerende.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.