Udland

Eksperter spår hurtigere brexit med May ved roret

Briternes EU-exit kan rykke frem, vurderer eksperter om hurtigt vagtskifte i Downing Street i London.

Britain's Home Secretary Theresa May speaks during her Conservative party leadership campaign at the Institute of Engineering and Technology in Birmingham Foto: Reuters/Andrew Yates

Britain's Home Secretary Theresa May speaks during her Conservative party leadership campaign at the Institute of Engineering and Technology in Birmingham Foto: Reuters/Andrew Yates

Storbritannien har en ny premierminister, inden ugen er omme. Og det kan fremskynde briternes exit fra EU. Det vurderer ekspert i britisk politik lektor Ole Helmersen fra Copenhagen Business School, CBS.

- Det vil formodentlig fremskynde forhandlingerne om at udtræde af EU, og artikel 50 kan blive iværksat tidligere, end man havde regnet med bare i morges. Der troede vi stadig, at formandsvalget først ville være afgjort i september, siger Ole Helmersen.

Storbritanniens afgående premierminister, David Cameron, har mandag meddelt, at Theresa May overtager hans post på onsdag.

Andrea Leadsom trak sig tidligere mandag fra kapløbet og efterlod Theresa May som eneste kandidat.

Leadsoms exit fra kapløbet vil "fremskynde begivenhederne" - også iværksættelsen af artikel 50, der sætter udmeldelsen officielt i gang.

Det påpeges på Twitter af Edward Ashbee, der også er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britisk politik.

Ifølge britiske medier ventes Theresa May at komme med en meddelelse inden klokken 19 dansk tid.

Ole Helmersen betegner den 59-årige, der har siddet seks år som David Camerons indenrigsminister, som en garvet, solid politiker. Hun spås gode chancer for at få samlet det splittede konservative parti.

- Det konservative parti har absolut flertal i parlamentet og skal regere i næsten fire år, før der kommer valg igen. Så de har alle mulige interesser i at få overstået det her hurtigt og komme videre, siger han.

- Man skal huske, at det konservative parti er et fænomenalt magtparti. Det elsker at have magten og er gode til at lægge konflikter bag sig for at holde på magten.

Theresa May var en del af Camerons kampagne for at fortsætte i EU, men hun har ved flere lejligheder forsikret, at hun vil respektere briternes ønske om at forlade unionen.

En af brexit-kampagnens fortalere, partifællen Boris Johnson, skriver på Twitter, at han har fuld tiltro til, at Theresa May bliver en "fremragende premierminister".

- Theresa May har autoriteten og lederevnerne til at forene det konservative parti og hele landet, skriver han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst